Nejlepší primátor Prahy? Průzkum zjistil zajímavý fakt. Čtěte

Praha - Nejlépe hodnoceným primátorem hl. města Prahy je z výběru devíti pražských primátorů, kteří stáli v čele pražského magistrátu od roku 1990, bývalý primátor Bohuslav Svoboda. Názor, že právě Bohuslav Svoboda zastával z nabídky devíti pražských primátorů nejlépe svoji funkci, vyjádřilo 18,9% obyvatel hl. města Prahy. Vyplývá to z průzkumu agentury SANEP.

Druhým nejlépe hodnoceným primátorem se se ziskem 14,8% hlasů bývalý primátor Pavel Bém, který je také nejdéle sloužícím porevolučním představitelem pražského magistrátu. Na třetím místě se umístil Jan Kasl (12,9%).

První žena, která v historii Prahy stanula v jejím čele, stávající primátorka Adriana Krnáčová pak skončila se ziskem 10,7 procentního bodu na místě čtvrtém. Skutečnost, že si Adriana Krnáčová od doby svého zvolení velkou přízeň Pražanů nezískala, dokládá, vedle aktuálního průzkumu, také únorové hodnocení hejtmanů společnosti SANEP, v němž Adriana Krnáčová skončila jako nejhůře hodnocená představitelka územně samosprávných celků. Obraz o názoru na primátorku Adrianu Krnáčovou v očích Pražanů, pak dokresluje požadavek v souhrnu 51,2% dotázaných na její odvolání. Odvolat z funkce primátorku Adrianu Krnáčovou se pokusí dnes na mimořádném jednání Zastupitelstva hl. města Prahy pražští opoziční zastupitelé TOP 09 a ODS. Důvodem je sporné jednání o výběru právníků ve sporu s majitelem Škodova paláce, firmou Copa retail, o výši nájemného. V této věci je na Adrianu Krnáčovou podáno i trestní oznámení.

Na páté pozici se umístil Jaroslav Kořán (6,8%), na šestém místě skončil Tomáš Hudeček (3,5%) a na sedmém Igor Němec (2,9%).

Nejhůře hodnocenými primátory jsou pak bývalý primátor Jan Koukal (1,2%) a bývalý primátor Milan Kondr, o němž je přesvědčeno, že byl nejlepším představitelem hl. města Prahy pouze 0,7% Pražanů.

Z výsledků SANEP je patrné, že žádný z primátorů hl. města Prahy působících v čele naší hlavní metropole od roku 1990 nepřirostl Pražanům výrazně k srdci. Důvodem může být řada korupčních kauz či trestních stíhání, které řadu pražských primátorů provázely. Na řadu primátorů již také Pražané zapomněli, nebo se jejich činnost na životě obyvatel hl. města Prahy žádným výrazným způsobem nepodepsala.

Zajímavým příkladem je pak hodnocení bývalého primátora Pavla Béma, který přesto, že byl spojován s pražskými kmotry, avšak bez obvinění, zůstal u Pražanů druhým nejlépe hodnoceným primátorem. Jakkoli se nejedná o velké procento, je zjevné, že u Pavla Béma v očích řady Pražanů převládají i pozitivní pocity, které mohou souviset s jeho působením v pozici starosty Prahy 6, ale i s jeho aktivitami a rozvojem Prahy za doby, kdy stál v čele pražského magistrátu.

Související

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Praha průzkumy Pavel Bém

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 12 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy