Mazané triky s mikrovlnkou: Usnadněte si život a práci v kuchyni

Praha – Mikrovlnná trouba patří v dnešní době k zcela běžnému vybavení domácnosti. Lidé ji mají k ohřívaní či rozmrazování potravin, ovšem jen málokdo ví, že tohoto kuchyňského pomocníka lze využít i k různým trikům.

Dost bylo slzKaždý z nás si při krájení cibule „popláče". Zkuste tuto vychytávku: Odkrojte konce cibule a vložte ji do mikrovlnky na nejvyšší stupeň ohřevu („high") po dobu 30 sekund. Při následném krájení prý neukápne ani slza, uvedl server lolwot.com.

Lépe oloupáte česnek a ovoceOloupat česnek je často o nervy, přitom ho stačí dát na 15 sekund do mikrovlnky. Ta ze slupky vytáhne vlhkost, tím ji uvolní a vy se bez problémů k česneku „probijete". Podobné je to s broskví či rajčetem. Dejte ho do trouby na 30 sekund (stupeň „high") a pak ho nechte dvě minuty „sednout". Oloupat půjde snáze.

Vysušené pečivo?Asi jste již sami zjistili, že nevýhodou mikrovln je to, že potraviny vysušují. I tomu lze předejít. Pokud si chcete například ohřát sendvič či pečivo, dejte pod či kolem pokrmu papírový ubrousek. Ten vlhkost zadrží. Když si ohříváte párky, dejte pod ně trochu vody. Knedlíky pak ohřívejte v mikroténovém sáčku.

Křupavé brambůrkyChipsy v otevřeném pytlíku nejsou po pár dnech už příliš dobré. Nasypte je na papírový ubrousek a dejte na chvilinku do mikrovlnky. Tento jednoduchý fígl jim opět vrátí křupavost.

Ušetřete za poštovní známkyNa přilepenou známku kápněte trochu vody a dejte dopis do mikrovlnky na 20 sekund. Známka se sama odlepí a vy ji můžete opět použít.

Fazole změknout za chvíliPokud jste zapomněli dát na noc fazole do vody, aby změkly, není třeba zoufat. Nasypte fazole do misky, přidejte jedlou sodu a vodu, aby byly luštěniny zcela ponořené. Do mikrovlnky dejte na deset minut. Pak misku vyndejte a nechte fazole 30-40 minut „dojít".

Už žádné drhnutí vnitřku troubyKdyž přijde na ohřívání jídla, nikdy nevíte, kdy vám oběd vystříkne na stěny mikrovlnky. Po několika takových „explozích" pak musíte pracně troubu drhnout. Tomu je ale konec. Dejte na pět minut do trouby hrníček/misku s vodou a trochou octa. To v mikrovlnce vytvoří páru, která uvolní nečistoty. Pak stačí jen vzít papírovou utěrku či houbičku na nádobí a vnitřek mikrovlnky vytřít. Tento způsob čištění je sice velmi efektivní, bohužel ocet zanechá nepříjemný zápach.

Jde to i bez octa, efekt ale slabšíPokud zrovna po ruce nemáte ocet, namočte papírovou utěrku a dejte ji na tři až pět minut do mikrovlnky na stupeň „high". Několik minut ji nechte vychladnout a pak s ní vytřete vnitřek trouby.

Sušení bylinekS mikrovlnou už nemusíte dlouho čekat, až vám bylinky uschnou. Položte snítku petržele či jiné bylinky na papírový ubrousek a dejte na dvě až čtyři minuty do trouby. Pak jednoduše rozdrolte.

Více džusuDěláte si sami doma džusy či limonády? Jestli chcete z citrónu či pomeranče vymačkat co nejvíc šťávy, ohřejte citrusový plod v mikrovlnce (20-30 sekund na nejvyšší stupeň). Uvidíte, že to půjde snáze.

Zase čerstvý medPokud máte doma med již delší dobu, často zkrystalizuje. Pomoc je jednoduchá. Dejte sklenici (bez víčka!) do mikrovlnky zhruba na dvě minuty a med bude opět čerstvý.

Úleva od bolestiKdyž nechcete zbytečně plýtvat horkou vodou a potřebujete teplý zábal, namočte ručník/obklad ve studené a dejte ho zhruba na minutu do mikrovlnky. Pak jen stačí přikládat na bolavá místa.

Související

Více souvisejících

Mikrovlnné trouby recepty, vaření - potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy