Tragédie ve Vilémově: Firmy porušily bezpečnost práce, tvrdí inspekce

Vilémov (Havlíčkobrodsko) - Při zřícení mostu ve Vilémově loni v září zemřeli čtyři dělníci a další dva byli zraněni. Podle inspektorů práce byli na stavbě porušeny bezpečnostní předpisy.

"Zahájili jsme správní řízení se třemi subjekty. Jde o dva zhotovitele a koordinátora bezpečnosti práce na stavbě," uvedla pro Deník vedoucí právního oddělení Oblastního inspektorátu práce v Českých Budějovicích Dagmar Plocková Mahrová. Ve správním řízení hrozí firmám pokuta až do dvou milionů korun, fyzické osobě až 300 tisíc korun.

Podle Deníku zahájil inspektorát práce řízení s firmami Strabag a Bögl a Krýsl a koordinátorkou Marií Hubkovou. Nikdo z nich nechtěl zahájení správního řízení blíže komentovat. Inspektoři firmám vyčítají nedostatečnou komunikaci. Odpovědní pracovníci se podle nich vzájemně neinformovali o aktuálních pracích a možných bezpečnostních rizicích.

Policejní vyšetřování případu stále pokračuje. "Kriminalisté podrobně studují znalecké posudky vypracované odborníky z oboru stavebnictví," řekla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Závěry vyšetřování by podle ní mohly být k dispozici zhruba v polovině června.

Pod mostem pracovalo v době neštěstí šest dělníků, tři Češi a tři Slováci. Přežili dva muži ze Slovenska. Oprava vilémovského mostu je součástí modernizace silnice II/345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem za 160 milionů korun, kterou dotuje unie.

Související

Místo zřícení mostu v obci Vilémov na Vysočině, zemřeli zde čtyři dělníci.

Soud odsoudil pětici mužů kvůli pádu mostu ve Vilémově k dvouleté podmínce

Soud v Havlíčkově Brodě odsoudil pět mužů kvůli pádu mostu ve Vilémově ke dvěma letům vězení s dvouletým podmíněným odkladem. Okresní soud se k případu vrátil z rozhodnutí nadřízeného krajského soudu, před tím muže obžaloby zprostil. Při neštěstí zemřeli v roce 2014 pod mostem čtyři dělníci, další dva utrpěli zranění.
Zřícený most v obci Vilémov na Vysočině, zemřeli zde čtyři dělníci.

Obžalovaní v případu pádu mostu ve Vilémově znovu vypovídali před soudem

Před soudem v Havlíčkově Brodě dnes začali znovu vypovídat obžalovaní v případu tragického pádu mostu ve Vilémově. Na své původní výpovědi trval stavbyvedoucí společnosti Bögl & Krýsl, který jako jediný odešel před rokem od soudu s trestem vězení. Zopakoval, že postupoval podle projektové dokumentace. Ostatní byli zproštěni obžaloby. Soud o věci jedná podruhé, odvolací soud se s jeho závěry neztotožnil a v srpnu jeho rozhodnutí zrušil.

Více souvisejících

Zřícený most ve Vilémově na Havlíčkobrodsku (4.9.2014) pokuty Silnice

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy