Je to venku. Landa zveřejnil píseň o Karlu IV.

Praha - Pražská ČSSD nechce, aby hymnu pro oslavy 700. výročí narození Karla IV. psal pro hlavní město zpěvák Daniel Landa. Ten si s tím ale hlavu neláme a dnes zveřejnil text písně na sociální síti.

Podle radního Jana Wolfa (KDU-ČSL/Trojkoalice) Landa pouze přišel s nápadem, že by nějaká znělka měla vzniknout. Oslavy výročí budou příští rok, vzniknout má i nové muzeum. "Neznamená to, že by měl hymnu psát zrovna on. Budeme oslovovat i další autory a rozhodovat bude konsorcium lidí," řekl včera ČTK Wolf.

Proti nápadu, aby hymnu složil Daniel Landa, se ohradil také například předseda Spolku studentů historie FF UK Daniel Ort. "Myslím, že dnes hodně lidí nebere Landova vystoupení zcela vážně. Ale vzhledem k tomu, že má stále velké množství fanoušků, je podle nás o to důležitější akcentovat nebezpečný etnicky nacionální aspekt jeho světonázoru," řekl serveru EuroZprávy.cz.

Psali jsme:
Hymna pro oslavy Karla IV. v ohrožení? Koalice neví, jestli chce Landu
„Nebezpečný“ Landa? Hymna o Karlu IV. dopálila studenty. Zjistili jsme víc
 

Ani to ale zpěváka netrápí a dnes na facebooku zveřejnil text své nové písně. "Text písně ke Karlovi IV, která je napsaná a plánovaná na podzimní CD Žito vedle další písně, která pojednává o smrti Jana Lucemburského v bitvě u Kresčaku," připsal k tomu.

NOVÝ JERUZALÉM

Tvůj otec Jan, král, tuhle zemi neměl nikdy příliš rád.Pro její vzdor, vztek, intriky a primitivní směr.Přijel jsi sem k nám, nedali ti k nocování žádnej hrad.Zapadlý Čechy, černá díra, bídná královna všech děr.

Však ty jsi byl syn, starý český krve rodu Přemysla.Takže sis řek, že tady musí slavný město stát.Ta stará zem je napojená na hvězdy a na čísla.Drahokam v blátě jen ho pracně z toho bláta vydlabat.

Naše české království je krajina Tvý matkyBůh ukázal prstem: tahle země bude svatá.Praga caput regni na trůn navrátí se zpátky,(jako) věčná hvězdná Brána, kde jsou odemčený vrata.

A tak sis řek, já proměním sluj plnou trní v zahradu!Jak Matku svou ji budu vroucně milovat a ctít.Vložil jsi sem část původního nebeskýho pokladu.Jak Nový Jeruzalém nakázál jsi Prahu postavit.

Naše české království je krajina Tvý matkyBůh ukázal prstem: tahle země bude svatá.Praga caput regni na trůn navrátí se zpátky,(jako) věčná hvězdná Brána kde jsou odemčený vrata.Pozval jsi sem k nám ze všech koutů světa slavný mudrce.

Ať proměněj zem v chrám, kterej označuje střed.Pramáti všech škol zasadil jsi tady přímo do srdce!Kámen vzácnej na koruně září aby očaroval svět.Naše české království je krajina Tvý matky...

Související

Ve stylu Komentář

K očkování už vybízí Landa i Volný? Lumpenkavárna vrací úder aneb hybridní válka naruby

V posledních dnes se na sociálních sítích začaly objevovat fotografie Daniela Landy, doplněné všelijakými citáty o tom, jak skvělé je očkování. Je to nový trend mezi takzvanými „lidmi z pražské kavárny“ – a zdá se, že si poprvé všimli, jak snadné je vytvářet takový ten druh obsahu, za který by ještě před pár lety ukřižovali kdekoho – totiž fakenews. Je to hezký příklad toho, jak by řekl Machiavelli – účel světí prostředky.

Více souvisejících

Daniel Landa Karel IV. (700 let od narození)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Aktualizováno před 27 minutami

Aktualizováno před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy