Test: Není zmrzlina jako zmrzlina. Jak poznat tu dobrou?

Praha - Zmrzlinu zmrzlinou dělají použité suroviny a také vzduch, který do ní výrobci vhánějí. Záleží ovšem na množství přidaného vzduchu. A abychom si pochutnali, tak i na dalších příměsích. Jak vybrat správnou zmrzlinu? Čtěte dál...

Základem každé dobré ovocné či smetanové zmrzliny jsou kvalitní suroviny a optimální množství vehnaného vzduchu, aby byla zmrzlina hutná tak akorát. Protože ovšem dobré suroviny stojí výrazně víc než vzduch, jsou kvalitní zmrzliny drahé a ty ostatní plné vzduchu. Víte, kolik vzduchu si ve skutečnosti kupujeme ve zmrzlinách? Server Vitalia.cz to zjišťoval ve velkém testu (zde).

Z patnácti průmyslově vyráběných zmrzlin pět zcela propadlo, ani další na tom nebyly valně. Z povolené hmoty mnohdy zbylo pramálo a nejméně polovinu rozteklé zmrzliny tvořila voda.

Test také ukazuje na hojnou přítomnost stabilizátorů, které mají schopnost držet zmrzlinu pohromadě třeba i půl roku, aniž by výrazně přemrzla. To ostatně uvidíte v testu, kde určité druhy zmrzlin navenek prakticky netají.

Velkovýrobci šetří na každé surovině

Zatímco při výrobě domácí zmrzliny nás ani v nejmenším nenapadne sáhnout po rostlinném oleji či sušeném mléku, v průmyslové výrobě zmrzlin ve vaničkách je to jev zcela běžný. Sušené mléko se lépe uchovává, nekazí se, nemusíte ho uchovávat v chladu a je levnější.

Jenže smísit sušené mléko s tuky nestačí, směs je třeba něčím spojit. Zatímco v domácím prostředí za vás tuto práci obstarají například žloutky, průmyslová výroba dá zelenou nejrůznějším emulgátorům různého původu a mono a diglyceridům mastných kyselin. Abychom cítili i nějakou chuť, přidají se aromata a cukr. Nebo raději glukózovo-fruktózový sirup, je mnohem levnější. Čím více sladidla ve zmrzlině cítíte, tím víc na vás výrobce šetřil. I cukr totiž funguje ve zmrzlině jako pojivo.

Čím víc barev, tím víc zmrzlina

Kanárkově žlutá banánová, fialová borůvková či zářivě rudá jahodová... Tyhle barvy skutečně nejsou z použitých surovin. Nepřirozené barvy zmrzlin jsou tím prvním, co by vás mělo před jejich koupí varovat. Poctivá banánová zmrzlina totiž nikdy nebude žlutá ani pistáciová křiklavě zelená. Banánová má barvu slonové kosti a pistáciová by měla mít lehkou khaki nebo jemně zelenou podle způsobu výroby. Průmyslově vyráběné pistáciové navíc nemusí obsahovat vůbec žádné pistácie, mnohdy to bývají levnější mandle či lískové ořechy, které jsou obarvené zeleným barvivem a ovoněné pistáciovým aromatem.

Co se jahodové zmrzliny týče, ta sice bude červená, ale ne nepřirozeně. Zmrzliny z lesního ovoce oscilují mezi modro-hnědou, ale určitě nejsou jásavě modré. Mátová nebude zelená, ale krémová s kapkou zelené, a průmyslově vyrobená vanilková zmrzlina je sice žlutá, ale většinou jen díky barvivu beta -karoten. V případě kvalitních kopečkových zmrzlin u zmrzlináře bude žlutá díky žloutkovému základu. Co se týče ovocných zmrzlin, ty kvalitní poznáte i podle toho, že vám neobarví pusu.

Jinak nezbývá než číst obaly a sledovat i pořadí jednotlivých surovin. Je u mléčných zmrzlin na prvním místě cukr a voda, nebo mléko a smetana? Terno neuděláte se zmrzlinou, v jejímž složení převažují rostlinné tuky a velká míra stabilizátorů.

Související

Více souvisejících

test pro spotřebitele zmrzlina potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 4 minutami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 10 hodinami

před 16 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

Tuleja nebude ministrem a možná už ani prorektorem. Univerzita řeší jeho budoucnost

Pavlu Tulejovi přitížila anabáze kolem nominace do Fialovy vlády i v akademické sféře. Tuleja podle čtvrtečního prohlášení Slezské univerzity v Opavě nabídl rezignaci na pozici prorektora pro strategii a komunikaci, kterou momentálně zastává. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy