Poutníci na Velehradu byli stateční, kolapsů z vedra bylo málo

Uherské Hradiště - Na tradiční národní pouť ve Velehradu dnes dorazilo asi 23 tisíc lidí, což je zhruba o 7000 méně než loni. Ošetřených kolapsů z ostrého slunce bylo přes původní očekávání málo.

Cyrilometodějské slavnosti začaly na Velehradě v sobotu 16. ročníkem Dnů lidí dobré vůle, které letos připomněly dvě významná výročí - 1200 let od narození svatého Metoděje a 25 let od návštěvy papeže Jana Pavla II. na Velehradě. Jejich součástí byla řada výstav, přepisování bible či soutěže pro děti. Program vyvrcholil charitativním koncertem, během něhož se vybralo na sociální projekty 1,3 milionu korun.

"Dle odhadů přišlo tak 23.000 lidí, v sobotu jich bylo kolem 20.000, lidé byli stateční a vybaveni na vedra. Všechno proběhlo bez problémů," řekl dnes organizátor akce Josef Kořenek.

Žádné potíže během cyrilometodějských slavností nezaznamenali ani policisté. "Vše se obešlo bez problémů, řešili jsme pouze nalezené doklady, které se vraceli majitelům, jinak se nic závažného nestalo," doplnila mluvčí uherskohradišťské policie Milena Šabatová.

"Oproti předpokladům jsme se až divili, dnes jsme ošetřili minimum lidí, byl jen jeden kolaps a poté to byly alergické reakce. Bylo také vidět, že bylo méně lidí, než bývá obvyklé. Lidé dodržovali pitný režim a vyhledávali stín," řekla dnes ČTK hlavní sestra Maltézské pomoci Lucie Marešová a dodala, že během sobotní akce Dnů lidí dobré vůle ošetřili zdravotníci dvě desítky lidí, dnes přibylo dalších pět.

Související

Cyril a Metoděj na obraze od Jana Köhlera Komentář

KOMENTÁŘ Tomáše Zdechovského: Cyril a Metoděj stáli u zrodu slovanské vzdělanosti. Bratři byli výjimečnými osobnostmi, vynikali rozhledem

Příchod věrozvěstů, kteří stáli u slovanské vzdělanosti, se 5. července slaví teprve od roku 1863, kdy uplynulo tisíc let od jejich příchodu na Velkou Moravu. Právě tento den stanovil papež Pius IX. na žádost tehdejšího olomouckého arcibiskupa Bedřicha z Fürstenberka. Užíval se nejdříve v Čechách, na Moravě, v Chorvatsku a také na Slovensku. Později byl svátek rozšířený na celou římskokatolickou církev. Do té doby se od časů Karla IV. příchod svatého Cyrila a Metoděje připomínal 9. března. Jistý je jen rok 863, kdy oba sourozence poslal císař Michael III. působit na Moravu. Jejich příchod je v kalendáři zapsán jako státní svátek – Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje.
Jaroslav Šebek Rozhovor

Příchod Cyrila a Metoděje se slavil v březnu, Hus nebyl průkopník komunismu, říká pro EZ historik Šebek

ROZHOVOR – Vyzdvihuje jejich vlastenectví. Tradice Cyrila a Metoděje i mistra Jana Husa, jejichž výročí si právě připomínáme, směřovala zejména během 19. století podle historika Jaroslava Šebka primárně k tomu, aby ctila národ. „I když tradice obou bratrů s Husem dělí od sebe několik století, tato šlechetnost je spojuje,“ říká pro EuroZprávy.cz odborník na církevní dějiny, který se v rozhovoru snaží trojici přiblížit současnosti.

Více souvisejících

Cyril a Metoděj Velehrad

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 34 minutami

před 43 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy