Luděk Nečesaný končí ve funkci ředitele liberecké nemocnice

Liberec - Luděk Nečesaný, obviněný v červnu z korupce, rezignoval na místo generálního ředitele Krajské nemocnice Liberec. Nechce, aby jeho kauza nemocnici poškozovala. Svou rezignaci oznámil ve čtvrtek představenstvu. V čele nemocnice zůstane Nečesaný do 1. září, kdy by ho měl vystřídat lékařský ředitel Richard Lukáš.

Změnami v představenstvu největší krajské nemocnice se bude ve čtvrtek 23. července zabývat na mimořádném jednání dozorčí rada. ČTK to dnes řekla její předsedkyně, semilská starostka Lena Mlejnková (Starostové pro Liberecký kraj).

"Odejít z pozice generálního ředitele a předsedy představenstva Krajské nemocnice Liberec jsem se rozhodl z toho důvodu, aby nebyla nemocnice vláčena médii kvůli mé kauze, která nesouvisí s nemocnicí ani současným obdobím, ale je zneužívána k politické kampani. Do Krajské nemocnice Liberec jsem přišel se svým týmem, který však může ve své práci i nadále pokračovat, a proto jsem na pozici generálního ředitele pro jeho morální, lidské i medicínské kvality navrhl dosavadního lékařského ředitele a místopředsedu představenstva Lukáše," uvedl Nečesaný.

Nečesaného obvinila policie 24. června z přijetí úplatku, hrozí mu pět až 12 let vězení. Spolu s ním obvinili i jeho ženu Šárku, které za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí tři roky až osm let vězení. Obvinění souvisí s údajným předražením dvou zakázek na vybavení kardiocentra a traumacentra liberecké nemocnice o 24 milionů korun. Zakázkami z let 2008 až 2009 v celkové hodnotě zhruba 230 milionů korun se policie zabývá na základě trestního oznámení z roku 2012.

Nečesaný je přesvědčen o tom, že za jeho obviněním je snaha odříznout ho od financí a zabránit mu v boji za osvobození syna Lukáše, který byl odsouzen k 13 letům vězení za vraždu. Právníkům Nečesaného se nedávno podařilo dosáhnout u Nejvyššího soudu zrušení rozsudku a vrácení případu k hradeckému soudu. "Policie mi zabavila 200.000 korun v hotovosti z trezoru, údajně že to má být nějaká záruka za škody, které jsem způsobil. Obstavili mi i účty," řekl již dříve ČTK Nečesaný. V boji za syna ho to ale podle něj rozhodně nezastaví.

Nečesaný podal proti obvinění stížnost. Navzdory trestnímu stíhání chtěl v čele nemocnice zůstat, postavilo se za něj představenstvo i dozorčí rada. Teď ale nechce nemocnici škodit. Podle mluvčí nemocnice Barbory Silné chtěl původně Nečesaný skončit ve funkci s okamžitou platností. "Z organizačních a administrativních důvodů ale skončí až k 1. září," řekla ČTK. Nečesaný zatím složil funkci generálního ředitele, ve čtvrtek na mimořádném jednání dozorčí rady však chce rezignovat i na post v představenstvu. "Od září by ale měl působit jako ředitel pro řízení zdravotní péče a lidských zdrojů," dodala mluvčí. V představenstvu by měl Nečesaného nahradit technický ředitel Jan Rais.

Související

Vrchní soud v Praze

Luděk Nečesaný osvobozen v korupční kauze, vrchní soud zamítl odvolání žalobce

Osvobození bývalého šéfa liberecké krajské nemocnice Luďka Nečesaného a jeho manželky Šárky v korupční kauze je pravomocné. Pražský vrchní soud dnes zamítl odvolání státního zástupce. Obžaloba tvrdila, že Nečesaný přijal od několika firem úplatky v celkové výši 23 milionů korun. Podle justice se ale nepodařilo prokázat, že se skutek stal.
Soud, ilustrační foto

Kauza Nečesaných zůstala soudci, který soudil i jejich syna

Odvolání v korupční kauze bývalého ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného a jeho ženy Šárky bude s konečnou platností řešit stejný soudce, který měl na starosti i případ jejich syna Lukáše. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí pražského vrchního soudu Kateřina Kolářová. Manželé Nečesaní tedy neuspěli se svou stížností, kterou řešil Nejvyšší soud.

Více souvisejících

Luděk Nečesaný Liberec nemocnice

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy