Protiatomový kryt pod Špilberkem je v horším stavu, než se čekalo

Brno - Protiatomový kryt pod Špilberkem je ve výrazně horším stavu, než se zdálo. Uvedla to dnes obecně prospěšná společnost Americký fond, která chtěla objekt do dvou let zpřístupnit veřejnosti. Problémy jsou hlavně s elektroinstalací.

Kryt s označením 10-Z má přístup z Husovy ulice a společnost v něm chce udělat expozici studené války a komunismu v Československu. "Převzali jsme prostor o 1500 metrech čtverečních v lednu od města a zavázali se připravit expozici. Ale řešíme technické potíže, které zpřístupnění znemožňují," dnes v tiskové zprávě ředitel společnosti Pavel Paleček.

Zjistilo se, že část elektroinstalace je za hranicí životnosti a některé bezpečnostní prvky zcela chybějí. Na symbolickém odtajnění v polovině června vypadlo několik okruhů elektroinstalace. "Naštěstí si toho nikdo nevšiml, ale při denním provozu nelze spoléhat na náhodu," uvedl Paleček.

Dalším z mnoha problémů je, že původní nouzový výstup na Špilberk z roku 1959 nesplňuje současná bezpečnostní kritéria, a proto bude muset být před plným zpřístupněním přebudovaný.

Kryt je v majetku města a je součástí krajského Integrovaného záchranného systému. Nezisková společnost, která kryt spravuje, jej musí udržovat v provozuschopném stavu a dokládat pravidelné revize dobové techniky.

Kryt do skály pod Špilberkem vystřílela dynamitem německá správa během druhé světové války. Sloužil jako úkryt před bombardováním Brna a po válce krátce jako velkoobchod vínem firmy Löwy a Šmíd. V roce 1959 z něj vznikl super tajný velitelský bunkr pro klíčové pracovníky města a kraje pro případ atomové války. "Aby ale lidé měli možnost se do krytu dostat, rozhodli jsme se umožnit jim návštěvu do technického zázemí krytu formou exkurze na vlastní nebezpečí," uvedl Paleček. Tu si lze rezervovat už nyní na webové adrese www.10-z.cz.

Související

Více souvisejících

Brno Protiatomové kryty památky

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy