České děti pijí stále více alkoholu. Poznáte to? Přehled příznaků

Praha - Až každé třetí české dítě ze sta má problémy s alkoholem. Podle lékařů dokonce začínají pít už i děti ve věku pod deset let. Nárůst alkoholismu u dětí potvrzuje i poslední průzkum agentury Sanep. Závislé děti mají narušenou schopnost učit se a průzkumy potvrzují, že alkohol může změnit i vývoj jejich chování.

Patnáctiletý chlapec a sedmnáctiletá dívka byli oba pod vlivem alkoholu a oba před časem skončili na policejní služebně. Podle posledních průzkumů ale pijí stále častěji ještě mladší děti. V roce 2011 uvedlo podle průzkumu agentury Sanep problém s alkoholem u svých dětí 2 procenta respondentů. Teď jejich počet zase narostl. To jsou ale jen ti, kteří si problémy přiznají.

V nemocnici na Bulovce přijmou průměrně 5 dětí ve věku do 15 let za měsíc pod vlivem alkoholu. Pozor nejde ale o děti, které by vypily skleničku vína. Jde o děti které kvůli velkému množství alkoholu už kolabují. "To číslo je z jakéhokoliv pohledu velké. Nechvalný rekord drží 12letá dívka, která u nás byla před rokem a nadýchala přes 3 promile," říká mluvčí nemocnice Na Bulovce Martin Šálek.

Jak poznáte alkoholismus u dítěte?

1) Dítě přichází domů opilé často, není to jednorázová záležitost

2) Změny v chování

3) Zhoršený prospěch ve škole

4) Zvýšená agresivita

5) Únava, nevyspání

6) Nezájem o koníčky

Podle lékařů nejčastěji začínají děti s pivem. Je pro ně nejdostupnější. Kdy už se jedná o alkoholismus u dítěte? Kdy to poznáme? "Pokud jeví známky závislosti, droga mu chybí, alkohol, pak je na místě dojít za lékařem," říká Petr Arenberger z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Mladí navíc často kombinují alkohol s dalšími drogami jako je třeba marihuana. Podobně to měla i 16letá dívka. "Začala jsem trávou, pak jsem přešla na perník, pervitin kvůli stresu," popisuje vývoj svých závislostí. Podle lékařů by dětem měla jít příkladem rodina. Závislost na alkoholu dnes ale přiznává téměř desetina Čechů.

Související

Více souvisejících

Alkohol Děti, dětské

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy