Kauza opencard: U soudu by měl stanout Bém a jeho parta, ohradil se exnáměstek

Praha - Pět úředníků i tři vrcholní pražští politici dnes odmítli vinu v další části kauzy opencard, kterou dnes začal projednávat pražský městský soud. Úředníci podle obžaloby v březnu 2012 nesprávně stanovili předpokládanou hodnotu veřejné zakázky. Materiál s jednomyslným doporučením přijetí nabídky firmy Haguess pak byl předložen radě hlavního města, která o dva měsíce později schválila uzavření smlouvy. Podle obžaloby tím vznikla Praze škoda nejméně 24,9 milionu korun.

Obžaloba tvrdí, že deset tehdejších radních v dubnu 2012 neoprávněně zvýhodnilo firmu Haguess, když ohledně opencard souhlasili s uzavřením dvou nových smluv. Před soudem kvůli tomu stanuli bývalí primátoři Bohuslav Svoboda (ODS) a Tomáš Hudeček (dříve TOP 09) či současní pražští zastupitelé Lukáš Manhart, Václav Novotný, Pavel Richter (všichni TOP 09) a Eva Vorlíčková (bezpartijní). Dále jsou obviněni bývalá radní pro školství Helena Chudomelová (TOP 09), exnáměstci primátora Josef Nosek a někdejší radní pro životní prostředí Radek Lohynský (všichni ODS).

Kromě desítky radních se obžaloba týká dalších pěti lidí: tehdejšího ředitele magistrátního odboru informatiky Jana Tesky, zaměstnanců magistrátu Štěpána Hladíka a Veroniky Pražákové a externích členů hodnoticí komise Davida Kučery a Aleše Němečka. Podle obžaloby materiál pro radu špatně připravili.

Všichni úředníci však před soudem obžalobu i vinu odmítli. Například podle Němečka se ke stanovení ceny veřejné zakázky přistupovalo s maximální péčí a metropoli nevznikla škoda. "Jsem naopak naprosto přesvědčen, že jsme odvrátili možné škody," řekl Němeček. Podle Tesky město stálo před velkým problémem. "Hrozilo to, co se několikrát stalo v poslední době - že bez podpory systém začne kolabovat," uvedl Teska.

Vinu odmítli i bývalí radní Richter, Nosek či Novotný. Shodli se na tom, že podklady pro jednání rady připravili úředníci a nebyl důvod materiálům nevěřit. Politici zároveň tvrdili, že uzavření smluv byla jediná možnost. Jinak by se musel projekt opencard zastavit nebo by zkolaboval. "Sedíme tady my, kteří se tu situaci snažili napravit, a ne Pavel Bém a jeho parta," podivil se před soudem Nosek, který dnes zároveň jako jediný odpovídal na dotazy soudce, advokátů či obžalovaných. Ostatní své vystoupení omezili pouze na krátká vyjádření.

Proces bude pokračovat ve středu, kdy přijdou na řadu výpovědi dalších politiků. Řada z nich už dnes kauzu označila za absurdní a vykonstruovanou. "(Obžaloba) má za cíl zlikvidovat někoho, kdo se pokusil vnést do systému v Praze nějaký řád. Někoho, kdo si dovolil vztáhnout ruku na dopravní podnik," řekl novinářům před zahájením soudu bývalý primátor Svoboda. Z dnešního jednání soudu se omluvila radní Chudomelová a exprimátor Hudeček, který je podle dostupných informací v cizině. Soud však může jednat i bez nich.

Politikům i úředníkům hrozí dva až osm let vězení za porušení povinnosti při správě cizího majetku, většina obžalovaných podle obžaloby také porušila předpisy o pravidlech hospodářské soutěže.

Elektronická karta opencard pochází z éry někdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Původně měla mít řadu funkcí, nakonec ale slouží především jako tramvajenka. Prahu stála 1,74 miliardy korun.

Související

Bohuslav Svoboda (ODS)

Bývalého pražského primátora Svobodu osvobodil soud v kauze opencard

Soud dnes pravomocně zprostil viny poslance a někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) v kauze městské karty opencard. Svoboda byl posledním neosvobozeným obžalovaným v tomto případu, a to kvůli poslanecké imunitě. Sněmovna ho na jeho vlastní žádost vydala k přerušenému trestnímu stíhání letos v březnu.
Nejvyšší správní soud

Sotolář z kauzy opencard může dál soudit, nebude předsedou senátu

Pražský soudce Alexander Sotolář může dál soudit. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) jej dnes odvolal z funkce předsedy senátu Městského soudu v Praze, talár mu však ponechal. Bude řadovým členem senátu. Sotolář upravoval protokoly v kauze opencard. Lišily se tak oproti zvukovým záznamům z jednání.

Více souvisejících

Opencard Praha Pavel Bém

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 31 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy