Komu patří Madona z Veveří? Spor s církví pokračuje, Národní galerie se odvolala

Praha - Národní galerie v Praze (NG) se odvolala proti rozhodnutí soudu, aby církvi vrátila obraz Madony z Veveří. Je přesvědčena, že stát po celé rozhodné období byl a nadále je právoplatným vlastníkem vzácné památky.

Dílo bylo v polovině 14. století objednáno pravděpodobně pro kapli hradu Veveří u Brna, je připisováno malíři z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře.

Celá historie obrazu není známa, nejpozději v 18. století ale visel v kapli Matky Boží poblíž Veveří, která patřila majitelům panství a spravuje ji farnost ve Veverské Bítýšce; ta obraz nyní žádá vydat. Kaple byla po letech sporů v roce 1887 zapsána do pozemkových knih jako majetek tehdejšího majitele veverského hradu.

Dědic panství Mořic Arnold de Forest - Bischofsheim patřil po roce 1918 k odpůrcům pozemkové reformy. Československý stát v roce 1925 odkoupil všechen baronův nemovitý i movitý majetek včetně čtyř kostelů a kaple na Veveří. Stát se zavázal nadále vykonávat patronátní právo vůči nabytým církevním stavbám. Jejich správa připadla Ústřednímu ředitelství státních lesů a statků. Farnost ve Veverské Bítýšce počátkem 30. let vznášela na obraz nárok. Spor o vlastnictví ale nebyl rozhodnut a od té doby podle NG archivy nepodávají zmínku o tom, že by se církev znovu snažila dospět k jeho dořešení.

Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že NG musí obraz farnosti Veverská Bítýška vydat, NG s tím nesouhlasila. Podle jejího názoru se nepodařilo bez pochyb prokázat vlastnictví díla.  "S ohledem na složitost celé kauzy a na fakt, že v případě nabytí právní moci půjde o průlomový a jednoznačně precedentní rozsudek, je NG jako organizace pověřená řádně hospodařit se státním majetkem přesvědčena, že je nutné, aby věc přezkoumaly i soudy vyšších instancí," uvedla dnes NG.

Po restaurování v letech 1936–1938 bylo dílo dlouhodobě deponováno v Obrazárně, a to na základě reversu Ředitelství státních lesů a statků. V dochovaných archivních materiálech není žádné zmínky o tom, že by se po skončení výstavy v červnu 1936, tedy od chvíle fyzického převzetí obrazu státními úřady, znovu snažila farnost ve Veverské Bítýšce či Brněnská biskupská konzistoř dospět k dořešení sporu o vlastnictví obrazu. Stát oproti tomu jako vlastník obrazu plnil veškeré povinnosti z tohoto stavu vyplývající – zajistil a financoval jeho prvotřídní restaurování a přirozeně také hradil a dodnes hradí i veškeré náklady spojené s opatrováním a vystavováním díla v Obrazárně SVPU, respektive v dnešní Národní galerii v Praze.

Podle soudu byly podmínky pro vydání obrazu splněny, církev prý prokázala, že obraz patří do jejího vlastnictví a zároveň spadá pod restituční zákon. NG by zároveň měla církvi zaplatit zhruba 82.000 korun jako náklady za právní zastoupení ve sporu.

Související

Více souvisejících

obraz Madony z Veveří Národní galerie církevní restituce

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy