Jak vybrat komín? Rozhodněte se správně, jinak zpláčete

Praha - Stojíte před rozhodnutím, jaký komín si pořídit do svého rodinného domu? Pak byste se měli seznámit s jedním důležitým parametrem, a to zda je zvolený komín systémový, nebo individuální. Rozdíl mezi oběma typy je zcela zásadní.

Rozdělení komínů na systémové a individuální není rozhodně jen v samotném názvu. Hlavní rozdíl je v zárukách, které můžete na komín v případě problémů uplatnit.

Systémový komín

Systémový komín představuje komplexní stavební systém, který jako celek pochází pouze od jednoho výrobce resp. dodavatele. Takový komínový systém má všechny potřebné certifikace, atesty a komínový štítek. V případě vzniklé škody způsobené vadou komínu, můžete požadovat její náhradu přímo u dodavatele.

"Obvykle se jedná také o důmyslné stavebnicové systémy, kde všechny díly správně zapadnou, kam mají. Stavbu tak zvládnete sami podle přiloženého podrobného návodu. Navíc máte téměř jistotu, že u systémového komínu, získáte bez problémů revizi a nevzniknou tak zbytečné překážky na cestě ke kolaudaci stavby," říká radí Jiří Vrba ze společnosti Schiedel, která se stavbou komínů zabývá už více než 70 let.

Individuální komín

Individuální komín se obvykle skládá z dílů od různých výrobců. Tyto komíny bývají prodávány v "cenově výhodných setech" např. na komínových e-shopech. Složení setu obvykle definuje prodejce, který ovšem nemusí být odborníkem na stavbu komínů, takže až při samotné stavbě můžete zjistit, že vám chybí spojovací materiál, resp. nějaký díl přebývá nebo ne vše sedí, jak by mělo.

"Tyto komíny nemusí mít český návod a ani komínový štítek. Za případné škody způsobené vadou individuálního komínu nenese záruku prodejce, ale jeho stavitel. Pokud vám ho staví firma a na komín máte doklad, pak to nemusí být na překážku," dodává Vrba.

Pokud si ho však stavíte svépomocí a kvůli špatné montáži vzniknou škody, pak nemáte na kom náhradu vymáhat. Individuální komíny bývají také obvykle hlavní překážkou při kolaudacích, protože může být problém na ně získat revizi, která je ke kolaudaci nezbytná.

Vzhledem k tomu, že komín patří k nejdůležitějším součástem domu, pak byste jeho výběru měli věnovat patřičnou pozornost, nehledět jen na cenu a vždy se poradit s odborníkem.

Související

Komín, střecha, ilustrační fotografie

Komíny způsobily v poslední topné sezoně tisíc požárů

Praha - Špatná údržba nebo nevhodná konstrukce komína v uplynulé topné sezoně od října 2017 do března 2018 zavinily 965 požárů. Dva lidé při nich zemřeli a 46 jich bylo zraněno, hmotná škoda dosáhla 64 milionů korun. ČTK to dnes sdělila Nicole Zaoralová, mluvčí hasičů, kteří v souvislosti se zahájením současné topné sezony upozorňují domácnosti, aby nechaly komín včas prohlédnout odborníkem.
Komín, střecha, ilustrační fotografie

Kontrola komínů? Pozor, je nejvyšší čas. Nařizuje to vyhláška

Praha - Nyní je podle kominíků nejvyšší čas na kontrolu spalinových cest. Důležité je provést kontrolu do zahájení topné sezony. ČTK to sdělil mluvčí Společenstva kominíků Petr Dušek. Vyhláška stanovuje povinnost objednat kontrolu spalinové cesty jednou do roka. Výjimkou jsou plynové kondenzační kotle, které stačí kontrolovat jednou za dva roky.

Více souvisejících

Komíny domy

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 32 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 7 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 8 hodinami

Blinken kritizuje Izrael: Zabíjíte civilisty, ale vůdce Hamásu jste neutralizovat nedokázali

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli kritizoval postup Izraele ve válce v Pásmu Gazy. Izraelská taktika podle něj způsobila velký počet civilních obětí, ale nedokázala neutralizovat vůdce hnutí Hamás. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy