Smetka zůstává za mřížemi, soud mu nevěří. Čunek dostal přes prsty

Praha - Zakladatel vytunelovaného H-Systemu Petr Smetka se z vězení nedostane. Pražský městský soud své nedávné rozhodnutí zdůvodnil mimo jiné tím, že mu neuvěřil jeho kritický postoj ke spáchané trestné činnosti. Justici se také nelíbím, jakým způsobem v kauze vystupuje senátor Jiří Čunek.

Pražský městský soud rozhodoval počátkem září o předčasném propuštění Smetky už pošesté, a to v neveřejném jednání. "Odsouzenému (Smetkovi) nic nebránilo učinit kroky směřující k uspokojení alespoň části pohledávek vůči poškozeným klientům H-Systemu či k vydání bezdůvodného obohacení, kdy je naprosto zřejmé, že odsouzený disponoval mimo jiné rozsáhlým nemovitým majetkem, a to nejen na území České republiky, ale i na Kanárských ostrovech," uvedl senát soudce Luboše Vlasáka.

Jeho senát sice připustil, že Smetkovo chování ve vězení považuje "za více než příkladné, ba přímo vzorové", nicméně zdůraznil, že nedílnou součástí polepšení odsouzeného je přijmutí kritického náhledu na trestnou činnost. Soud připomněl, že Smetka původně opakovaně prohlašoval, že mu jen nevyšel podnikatelský záměr. Postoj změnil až poté, co se seznámil s předchozími zamítavými usneseními soudu k jeho propuštění.

"Tento slovní projev však dosud nebyl doplněn faktickými činy ve smyslu vydání bezdůvodného obohacení, které získal svou závažnou úmyslnou trestnou činností, značně sofistikovanou, a navíc je zřejmé, že odsouzený i v době, kdy měl zablokován majetek, nejhodnotnější část tohoto nemovitého majetku na území České republiky převedl na jinou osobu," konstatoval městský soud.

Smetka měl od svého zadržení do prohlášení konkurzu na svůj majetek tři roky na to, aby uspokojil alespoň část pohledávek podvedených klientů. Za tu dobu však uhradil jen "zcela směšnou částku" 71.000 korun.

Vlasákův senát se také kategoricky ohradil vůči tomu, aby do rozhodování soudů v této věci i nadále vstupoval svými aktivitami senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). "Jde o bezprecedentní nepřípustné zasahování představitele moci zákonodárné do nezávislé rozhodovací činnosti moci soudní," napsal senát a doplnil, že na tuto skutečnost Čunka v srpnu upozornil dopisem.

Čunek takové hodnocení svých aktivit odmítl s tím, že soudce pouze upozornil na to, že kolem konkurzu na H-System je mnoho nevysvětlených otázek včetně podezření na tunelování majetku, který je prodáván za podezřele nízké částky. Čunek zdůraznil, že Vlasákovi "ani náhodou" nenaznačoval, jak má rozhodnout.

Související

H-System

Nejvyšší soud řeší v kauze H-System spor o miliony mezi družstvem a Monsportem

Rozsudek, podle kterého musí bytové družstvo Svatopluk zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi 18,2 milionu korun s úroky, začal přezkoumávat Nejvyšší soud (NS). Začátkem dubna převzal dovolání družstva spolu se spisem z obvodního soudu, zjistila ČTK z justiční databáze. Suma tvoří nájemné za bytové domy v Horoměřicích u Prahy za roky 2016 až 2018.
Lidem z Horoměřic u Prahy soud nařídil kvůli kauze H-System vystěhování

Začal prodej 60 bytů v Horoměřicích po zkrachovalém H-Systemu

Ve středu začal prodej 60 bytů v Horoměřicích u Prahy, které patří do konkurzu po zkrachovalé společnosti H-System. Konkurzní správkyně Iva Fialová Ištvánková zveřejnila na realitním portálu Sreality.cz 60 inzerátů na jednotlivé byty. Inzeráty jsou bez cen, o podrobnosti musí zájemce požádat e-mailem. Nabídky lze podávat do 20. ledna, řekl ČTK Martin Junek, předseda bytového družstva Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů H-Systemu.

Více souvisejících

H-System Petr Smetka Jiří Čunek

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí: Meteorologové letos poprvé varují před bouřkami. Hrozí do půlnoci

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy