Prahou prošlo procesí s Palladiem: Duka varoval před vzájemnou neúctou

Praha - Českou metropolí dnes prošlo procesí, které skončilo Svatováclavským zastavením na Václavském náměstí. Kardinál Dominik Duka ve svém projevu varoval před nejednotou a vzájemnou lidskou neúctou.

Procesí s kopií Palladia země české ve svém čele vyšlo odpoledne od kostela Všech svatých na Hradě, kde se sloužila mše.

"A když v té konstelaci současné situace říkáme jak dál, tak je si zapotřebí uvědomit, že bez odvahy mít otevřené srdce a také bez odvahy mužů v těch zemích, které se potácejí na kraji zhroucení, nebude zajištěn ani mír, ani pravá svoboda nejenom v severní Africe či na předním Východě, ale také bude ohrožována i v naší zemi," prohlásil Duka na Václavském náměstí. "Tím velkým nebezpečím je naše nejednota, neúcta jednoho k druhému, což tady zažíváme velmi často, ale je to reálný život, ve kterém žijeme," řekl.

Zdroj: YouTube

Palladium země české, kovový reliéf zobrazující Pannu Marii s Kristem, podle legendy darovala sv. Václavu jeho babička sv. Ludmila, která ho prý dala zhotovit na radu sv. Cyrila a Metoděje. Český kníže jej nosil celý život na prsou až do svého skonu.

Ve svém projevu Duka současně poděkoval starostovi Prahy 1 Oldřichu Lomeckému (TOP 09) za to, že na pražském Klárově mohl vzniknout pomník československým letcům bojujícím proti nacismu. Umístění pomníku od počátku provázely spory s pražskými památkáři. Vadila jim monumentálnost díla i to, že v parčíku již jedna socha je. Kritizovali také postup Prahy 1 a britského velvyslanectví, o povolení prý požádaly pozdě a bez dostatečné diskuse. Praha 1 nakonec za umístění pomníku zaplatila pokutu 150.000 korun.

Související

Dominik Duka

Kardinál Duka nevysoudil omluvu od divadel, ÚS stížnost zamítl

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost kardinála Dominika Duky, který se domáhal omluvy od brněnských divadel. Zásah do svých osobnostních práv spatřoval v uvedení dvou kontroverzních her na festivalu Divadelní svět Brno. Justice mu nevyhověla, poukazovala na svobodu slova a uměleckého projevu. Zamítnutím stížnosti kauza před českými soudy definitivně končí.

Více souvisejících

Dominik Duka svatý václav Praha

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 57 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy