Na svatováclavskou pouť přišly tisíce lidí. Zanechte žabomyších sporů, vyzval Duka

Praha - Na tradiční Národní svatováclavskou pouť do Staré Boleslavi, kde byl před 1080 lety zavražděn kníže Václav, přišlo 5500 lidí. Kardinál Dominik Duka v projevu zmínil také uprchlickou krizi, která momentálně trápí Evropu.

Letošní počet účastníků svatováclavské pouti byl zřejmě nejvyšší za posledních několik let, řekl starosta Brandýsa nad Labem - Staré Boleslavi Vlastimil Picek. Policie mu potvrdila, že dnes přišlo asi 5500 lidí.

Duka na shromáždění vyzval v souvislosti s uprchlickou krizí k tomu, aby lidé v rozumné věcnosti a soucitu usilovali o nastolení míru. Tak je podle něj možné pomoci utečencům a zároveň zachránit to, co tato civilizace budovala po 50 generací ve vzájemné spolupráci česky, německy i hebrejsky mluvících obyvatel.

"Jako podstatu všech problémů současné Evropy vidím to, že jsme zanedbali a nechali rozkolísat křesťanské základy našeho kontinentu," prohlásil Duka, který před zaplněným náměstím vyzval k zanechání planých a žabomyších sporů a návratu společenského dialogu, jenž podle něj není možný bez úcty a vážnosti vůči druhým. Podotkl, že i hloupost, především zaviněná hloupost, je hřích.

Zdroj: YouTube

"Nestačí charitativní pomoc v utečeneckých táborech na Středním východě a v severní Africe. Je třeba obnovit administrativní, ekonomické a sociální služby. Zajisté přijmout a ošetřit bezradné uprchlíky, ale připravit je k urychlenému návratu do jejich zemí, aby je budovali, obdělávali a mohli tam žít ve svých domovech a svým navyklým způsobem," prohlásil Duka.

Zároveň je podle něj třeba vyzvat mladé utečence, aby bránili své domovy. "Příkladem jim mohou být naši mladí muži, tátové a dědové, kteří opouštěli země okupované nacisty, aby se připojili k zahraničním armádám a osvobodili svou vlast," uvedl.

Desítky věřících dnes odpoledne přišly také do katedrály sv. Víta v Praze, která byla zaplněna do posledního místa. Svatováclavskou bohoslužbu vedl biskup Václav Malý. Řekl mimo jiné, že by měl být svatý Václav pro lidi vzorem. Při bohoslužbě byly vystaveny i relikvie svatého Václava.

Související

Socha svatého Václava na Václavském náměstí.

Svatováclavské tradice. Jaké zvyky se pojily s 28. zářím?

Svátek svatého Václava připadající na 28. září býval pro naše předky významným dnem. Nevnímali ho ani tak jako den české státnosti, jako je tomu dnes, ale spíše coby důležitý mezník v hospodářském roce a pojili ho s duchovním rozjímáním nebo posvícením. Svatováclavskou husu ostatně známe i dnes. 
Myslbekova jezdecká socha sv. Václava na Václavském náměstí v Praze. Komentář

KOMENTÁŘ Tomáše Zdechovského: Svatý Václav se projevil jako schopný politik a zachránce národa. Jeho odkaz je aktuální i dnes

Svatý Václav, jehož výročí si dnes připomínáme jako Den české státnosti, má v našich dějinách mimořádné místo. Jeho význam pro českou společnost je hned dvojí. Jednak se stal hlavním patronem českého národa a do dějin se zapsal i jako člověk, který stál u samých počátků české státnosti. Ačkoli se jedná o významnou osobnost, panovníkův život je obestřený řadou záhad. Do současnosti nejsou úplně objasněné okolnosti jeho zavraždění, za kterým má stát bratr Boleslav. Otazníky také panují nad tím, zda k hrůznému činu ve Staré Boleslavi došlo 28. září v roce 935 anebo už v roce 929. K jeho odkazu, který je po tisících letech aktuální i dnes, se Češi obrací pokaždé, když je jim nejhůře. Svatý Václav se projevil jako velmi schopný politický vůdce, státník a zachránce národa.

Více souvisejících

svatý václav Dominik Duka uprchlíci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

včera

"Nejsilnější dokument ze všech." USA a Ukrajina uzavřou pakt o spolupráci

Ukrajina a Spojené státy chystají ještě bližší spolupráci na základě bilaterální bezpečnostní dohody, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Tuto informaci přinesla agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy