Značení alergenů? Inspekce kontrolovala restaurace, výsledek je závažný

Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit, zda provozovatelé společného stravování (restaurace, pivnice, rychlé občerstvení, cukrárny, vinárny, čerpací stanice apod.) plní novou povinnost a zpřístupňují spotřebitelům snadno čitelnou informaci o přítomnosti alergenních látek v nabízených pokrmech.

"V rámci akce inspektoři SZPI v červenci a srpnu 2015 uskutečnili 114 kontrol v uvedeném typu provozoven. Nesplnění povinnosti informovat spotřebitele o alergenních látkách inspektoři zjistili u 42 kontrol, tedy u 37% kontrolovaných provozoven společného stravování," uvedl Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI.

V rámci těchto kontrol bylo odebráno 55 pokrmů pro analýzu v laboratoři. Cílem rozboru bylo ověřit, zda pokrmy neobsahují i jiné, než v provozovně deklarované alergenní látky. Přítomnost nedeklarovaných alergenů analýza potvrdila u 11 vzorků, tedy u každého pátého odebraného pokrmu. Rozbor nejčastěji potvrdil přítomnost nedeklarovaného celeru (42% z nevyhovujících vzorků), hořčice (25%), vajec (17%), mléčné bílkoviny (17%) a arašídů (14%). Jednalo se mj. o následující případy:

Lesní plody koláč - přítomnost mléčné bílkoviny v množství 675 miligramů na kilogram (mg/kg),

Italský salát - přítomnost celeru a přítomnost hořčice v množství v množství vyšším než 1 350 mg/kg,

Domácí malinový koláč s tvarohem a domácí šlehačkou - přítomnost vajec v množství 135 mg/kg,

Rýžovo-jogurtové knedlíky s jahodovým přelivem - přítomnost vajec v množství vyšší než 135 mg/kg.

Případy výskytu nedeklarovaného alergenu v pokrmu jsou obzvláště závažné, protože mohou způsobit spotřebiteli s alergií zdravotní komplikace. Podrobné informace k jednotlivým pokrmům s výskytem nedeklarovaného alergenu jsou průběžně zveřejňovány na portálu Potraviny na pranýři v sekcích Pokrmy a Cukrářské výrobky a těsta a to včetně místa odběru.

V oblasti kontroly značení alergenů v provozovnách bylo nejčastějším prohřeškem neuvedení informace o konkrétních druzích obilovin nebo suchých skořápkových plodů, které byly použity při přípravě pokrmů (24% z kontrolovaných provozoven) a nezpřístupnění informací o alergenních látkách v provozovně a neposkytnutí informace personálem (10%).

Související

Nákupy potravin, ilustrační fotografie.

Nekvalitních potravin podle inspekce od roku 2016 na trhu ubývá

Množství nebezpečných, falšovaných či nejakostních potravin, které odhalili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), v posledních pěti letech klesá. Vyplývá to ze statistiky webu Potraviny na pranýři, který před deseti lety SZPI spustila. Nejvíce záchytů měli inspektoři v roce 2016.
Nemléčná rýžová kaše značky Hami

Nemléčná rýžová kaše značky Hami může obsahoval salmonelu

Nemléčná rýžová kaše značky Hami může obsahoval bakterii Salmonella enteritidis, která způsobuje průjmové onemocnění salmonelózu, varuje Státní zemědělská potravinářská inspekce (SZPI). Bakterie našli v příslušné šarži slovenští kolegové, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Šarže se dostala i na český trh.

Více souvisejících

SZPI Restaurace alergie

Aktuálně se děje

před 59 minutami

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

před 1 hodinou

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Válka devastuje Pásmo Gazy. Polovina území je nepoužitelná, ukázala analýzy

Více než polovina zemědělské půdy v Pásmu Gazy, která je klíčová pro zajištění potravy pro obyvatelstvo tohoto válkou zasaženého území, byla zničena v důsledku konfliktu. Uvedla to Organizace spojených národů (OSN) na základě analýzy, kterou přinesla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy