Jak spolehlivě vyčistit koberce? Tohle zaručeně funguje

Praha - Podzim přináší velkou zátěž pro všechny typy podlahových krytin. Největší zátěž ale představuje pro koberce. Jak si poradit se skvrnami od listí, blátem nebo plísněmi?

Bláto, štěrk, rozbředlý sníh i jiná špína z ulice. To vše jsou stinné stránky podzimní idylky, které se v podobě odolných skvrn objevují především v našich chodbách. Naštěstí však existuje nepřeberné množství různých tipů a triků, jak s takovými skvrnami na koberci bojovat. Ale které z nich skutečně fungují?

Mokré listí

Žluté, oranžové či červené listí je sice krásné, ale pouze na stromech a nikoli na našich kobercích. Takové listí totiž obsahuje třísloviny, které na koberci dokážou vytvořit nežádoucí trvalé zabarvení a skvrny.

Tip: Použijte na skvrnu jemný prací prostředek a zapracujte jej do koberce teplou vodou – můžete jej nechat působit také přes noc. Syntetické povrchově aktivní látky obsažené v pracích prostředcích pomohou k lepšímu účinku vody na koberec, jinak řečeno spojíte tak vodu s jeho vlákny. Barviva z listí se reakcí se záporně nabitými povrchově aktivními anionty rozpustí, a protože jemné prací prostředky neobsahují bělidla, měly by být zároveň schopné ochránit citlivá vlákna koberce.

Bahno

Představte si situaci, kdy na několikrát vykládáte týdenní nákup z auta do bytu a jste rádi, že v ruce udržíte klíče, abyste si otevřeli dveře do bytu. Pozornost v takové chvíli věnujete spíše rychlému odnošení celého nákupu, než podlaze v domácnosti – a to tím spíše, pokud venku převažují teploty pod bodem mrazu. Nečistoty z venku se tak usazují na vašem koberci a na jeho vláknech dělají tvrdou kůrku.

Tip: Pokud již nečistoty z bahna vyschly, pomáhá mechanické čištění kartáčem, které je dobré podpořit teplou mýdlovou vodou. Při drhnutí nečistot však buďte velice opatrní, abyste koberec nepoškodili. Hrubé nečistoty by měly být v co možná největší míře odstraněny ještě předtím, než navlhčíte vlákna koberce. Vzhledem k tomu, že je obtížné říci, které částice se ukrývají v bahně, použijte mýdlovou vodu pouze tehdy, kdy tmavé nečistoty nepřilnuly až k osnově koberce. Tato metoda funguje dobře na robustnějších kobercích, ale u citlivějších koberců přináší vyšší riziko jejich případného poškození.

Drobné kamínky

Písek či drobné kamínky do koberce se často dostávají společně s bahnem a na podrážkách svých bot si písku i kamínků do bytu dennodenně přinášíme požehnaně. Tyto malé a tvrdé částice mají velice ostré hrany, které pak ničí vlákna našich koberců. Koberce tak ztrácejí svůj lesk, tenčí se a křehnou.

Tip: Pokuste se v nejvíce postižených místech vysávat opatrně a selektivně snižovat tlak na vlákna koberce. Vnímejte, zda jsou již všechny nečistoty z koberce vysáty, Ideálně vysajte všechny nebezpečné částice najednou. A protože se tyto částice v kobercích postupem času hromadí, několikrát do roka se doporučuje hloubkové čištění koberců, které dokáže odstranit nečistoty i z hloubky osnovy koberce.

Spóry plísní

Teplé a vlhké klima vytápěného bytu podporuje tvorbu kolonií plísní, které ztěžují život nejen těm z nás, kteří trpíme alergiemi. Zároveň pak mohou způsobit alergické reakce také u lidí, kteří jimi až do teď netrpěli.

Tip: Posypte postižené místo dostatečně solí a nechte působit přes noc. Plíseň by takto měla ztratit přístup k vlhkosti, která ji přiživuje. Vidíte-li plísňové skvrny na konečcích vláken koberce, značí to ještě větší akumulaci vlhkosti v jeho osnově. V takovém případě odstraňte koberec z domácnosti a dejte pozor, abyste předešli nechtěnému rozvíření spór plísní do vzduchu v domácnosti. Koberec je poté třeba nechat vyčistit expertem nebo pomocí speciálních produktů.

Související

Ilustrační foto

On-line prádelny hlásí velký rozmach. Budou i v Česku?

Španělský startup Mr Jeff s prádelnami rychle roste. Firma má franšízové pobočky ve 40 zemích a na 4 kontinentech. Zakladatelé doufají, že se jí podaří prosadit i na českém trhu. On-line prádelna doručí vyprané a vyžehlené prádlo do 48 hodin.
Žehlička

Žena v domácnosti? V minulosti práce na plný úvazek

Starost o domácnost nám dnes ulehčuje celá řada moderních spotřebičů. Těžko bychom si už představili život bez automatické pračky, pečící trouby nebo třeba myčky nádobí. V minulosti to však hospodyňky tak jednoduché neměly.

Více souvisejících

Domácí práce domácnosti

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 42 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Rusko navrhlo členům OSN rezoluci o zákazu zbraní ve vesmíru. Samo ji před týdnem vetovalo

Ruská federace předložila členům Rady bezpečnosti OSN návrh rezoluce, který žádá všechny země, aby podnikly opatření s cílem zabránit umístění zbraní ve vesmíru. Tento krok následuje těsně po nedávném vetu, které Rusko udělilo podobné americko-japonské rezoluci. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy