V ZOO Brno jsou jako na trní: Bude medvědice Cora opět matkou?

Brno - Chovatelé v brněnské zoo oddělili od sebe pár ledních medvědů Umcu a Coru a čekají, zda se Cora opět na přelomu listopadu a prosince stane matkou. Už je připravený i inkubátor pro případ, že by se medvědice nebyla schopna o případné potomky postarat.

"Samozřejmě poznat to, zda se Cora opět stane matkou, nelze. Musíme prostě počkat, zda si zaleze do svého porodního boxu, kde máme nainstalované kamery," uvedla mluvčí. Samce Umcu již chovatelé přestěhovali do sousední expozice, aby měla Cora absolutní klid.

Umělé odchovy v zoo u ledních medvědů nekončí podle odborníků šťastně. Tito medvědi totiž od svých rodičů nezískají základní návyky.

Také u Cory se několikrát stalo, že přivedla na svět mláďata, ale nebyla se o ně schopna postarat, a potomci uhynuli. Proto je narození dvojčat a jejich úspěšný odchod, nejprve v roce 2007 a pak v roce 2012, mezi odborníky považováno za velkou chovatelskou senzaci.

V roce 2007 přivedla Cora na svět dvojčata Billa a Toma a v roce 2012 také Nanuka a Kometu. Zahradě medvídci podstatně vylepšili návštěvnost.

Související

Žirafy, ilustrační fotografie

Zoo Brno přišla o svou nejstarší žirafu

Zoo Brno přišla o nejstarší žirafu. Jednadvacetiletou Janette museli utratit poté, co začala mít zdravotní problémy. Zoologická zahrada o tom informovala na sociální síti. 
Brněnská zoo zahrada má v plánu zmodernizovat současný vstup

Zoo Brno se dočká nového vstupu. Přibydou parkovací místa i zázemí pro návštěvníky

Brněnská zoologická zahrada má v plánu modernizovat současný vstup. Ten nevyhovuje zejména kvůli nedostatku parkovacích míst i prostoru pro pěší. Vedení ZOO už více než 20 let usiluje o výstavbu nového vchodu v brněnských Kníničkách, proces je ale komplikovaný, proto se rozhodlo alespoň pro úpravu toho stávajícího. Rekonstrukce by měla být hotová do dvou let.

Více souvisejících

ZOO Brno Lední medvědi

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy