Jak vyčistit nepřístupné skuliny, spáry a kouty? Známe řešení

Praha - K tomu, aby bylo v bytě čisto, bohužel nestačí pouze vysát prach a vyčistit koberce. Nečistota se tvrdošíjně usazuje především ve skulinách, spárách a různých koutech. Přinášíme vám rady, jak odstranit nánosy špíny, které jsou nejen těžce přístupné, ale na které se také rádo zapomíná. Navíc vás přesvědčíme i o tom, že se vysavače obrovským způsobem podceňují.

Nejvíc nečistot se drží v místech, ze kterých se nejhůř odstraňují. Tak například spáry mezi obkladačkami v koupelně patří k nejlepším kandidátům pro vznik plísně. Kombinací parního čističe s octovou vodou dokážete odstranit dokonce i tvrdošíjné nečistoty, ale v případě plísně pomůže jen speciální čisticí prostředek.

Pokud investujete do kvalitního vybavení na čištění oken, máte napůl vyhráno. Kvalitní mikrovláknová utěrka a gumová stěrka se zaručeně postarají o nerušený výhled z okna beze šmouh. Na těžko přístupná místa se hravě dostanete pomocí teleskopické trubice vysavače. A na vyčištění nejméně přístupných koutů, spár nebo rýh na oknech můžete použít běžný kartáček na zuby, jehož jemné štětiny se dostanou i do těch nejužších skulin.

Špína se ale ráda usazuje i na místech, kde bychom ji vůbec nečekali. Že bychom měli čistit počítač? Na první pohled to zní absurdně. Přitom jsou však klávesnice počítače obrovským hnízdem nečistoty a tím také živnou půdou pro růst bakterií. Také k sedačkám v autě se při úklidu chováme často macešsky. Kromě pravidelného vyčištění čalounění autosedaček se nesmí zapomínat ani na vysávání spár a podlahy pod sedadly.

Sbohem, prachovko

Prach miluje místa, která jsou těžce přístupná. Kouty a spáry ho doslova vyzývají k tomu, aby se v nich usadil. Běžný vysavač je proti nim úplně bezmocný. Často kolem nich může pouze projet v marné snaze o dokonalý úklid. A co s takovými lampami nebo klávesnicemi? Normální vysavač by přece mohl poškrábat jejich povrch.

Kvůli těmto obavám se většina lidí nakonec rozhodne stírat prach jen starou dobrou prachovkou. Ano, přiznáváme, tento staromódní pomocník udělá dobrou službu, ale takové utírání prachu je únavné a zdlouhavé. Nehledě na to, že se přitom nemalá část setřeného prachu opět rozptýlí po pokoji. Vysavač s širokou nabídkou nástavců je opravdovým multitalentem a tvrdým konkurentem prachovek a rozhodně je již dávno použitelný nejen na vysávání koberců.

Související

Ilustrační foto

On-line prádelny hlásí velký rozmach. Budou i v Česku?

Španělský startup Mr Jeff s prádelnami rychle roste. Firma má franšízové pobočky ve 40 zemích a na 4 kontinentech. Zakladatelé doufají, že se jí podaří prosadit i na českém trhu. On-line prádelna doručí vyprané a vyžehlené prádlo do 48 hodin.
Žehlička

Žena v domácnosti? V minulosti práce na plný úvazek

Starost o domácnost nám dnes ulehčuje celá řada moderních spotřebičů. Těžko bychom si už představili život bez automatické pračky, pečící trouby nebo třeba myčky nádobí. V minulosti to však hospodyňky tak jednoduché neměly.

Více souvisejících

Domácí práce domácnosti

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 44 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Rusko navrhlo členům OSN rezoluci o zákazu zbraní ve vesmíru. Samo ji před týdnem vetovalo

Ruská federace předložila členům Rady bezpečnosti OSN návrh rezoluce, který žádá všechny země, aby podnikly opatření s cílem zabránit umístění zbraní ve vesmíru. Tento krok následuje těsně po nedávném vetu, které Rusko udělilo podobné americko-japonské rezoluci. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy