Pedofilové versus děti. Tyhle zásady bezpečnosti musí znát každý rodič

Praha - Moderní technologie jako telefony a tablety nám sice umožňují kontaktovat naše děti prakticky kdy se nám zlíbí, přinášejí s sebou ale i velké riziko, kterému předchozí generace dětí a dospívajících čelit nemusely. Jsou ale také pravidla, která nás učí dodržovat už od dob našich babiček a na jejich důležitosti se pramálo změnilo.

1. Víte, kde se vaše děti ve volném čase pohybují?

Chodí si vaše děti hrát ven s kamarády? Poté je dobré mít alespoň přibližně přehled, kde se vaše dítě s kamarády pohybuje. V době mobilů vše vyřeší třeba esemeska.

2. S kým chodí vaše dítě ven?

Znáte alespoň nějaké jeho kamarády celým jménem? Víte, kde bydlí? Zjistěte si o kamarádech vašeho dítěte alespoň základní informace.

3. Poučili jste děti, jak se chovat k cizím lidem?

To, že si děti nemají od cizích lidí brát sladkosti a nastupovat k nim do auta, zní jako tisíckrát omílaná rada. Právě tak se ale často pachatelé dětí "zmocní." Proto svou ratolest řádně poučte.

4. Bezpečnost na sociálních sítích

Účet na Facebooku má skoro každé dítě. Víte ale, že legálně si jej může vytvořit až ve třinácti letech? Pokud tedy už nějaký má, měli byste mu vysvětlit, které věci je vhodné zveřejňovat, které ne, a že ten, který se schovává za profilovkou desetiletého kluka může být ve skutečnosti někdo úplně jiný.

5. Dětské portály a seznamky

Tyto stránky jsou sice díky rozpínání Facebooku na ústupu, nicméně dětské herní portály a seznamky pro hledání kamarádů jsou stále ještě útočištěm mnohých zvrhlíků.

6. Nevhodný obsah na webu

I na oficiální části webu existují stránky, které by před dětmi měly zůstat skryté. Víte, že na každém smartphonu, tabletu a počítači se dají stránky nevhodné pro prohlížení vaší ratolestí zablokovat? Většinou jde o jednoduchý postup, který může mnohé zachránit.

Jakkoli se mohou všechny tyto rady zdát vousaté a tisíckrát omílané, bohužel to nevypadá, že by si je mnoho lidí bralo k srdci. Právě jejich nedodržování se totiž často stává osudovou chybou v kauzách, které z médií slýcháme dnes a denně.

Související

Marian Jurečka

Stát zakáže vychovávat děti výpraskem. Trestat za to ale rodiče nebude

Připravovaná novela zákona by měla podle ministra práce Mariana Jurečky odlišit výchovu dětí od domácího násilí. I přes uzákonění nepřípustnosti fyzických trestů v rámci novely by však pravděpodobně neměly být stanoveny tresty pro rodiče, kteří budou stále používat výchovný výprask.

Více souvisejících

Děti, dětské Pedofilové

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy