Sociální podmínky v Česku? Lidé promluvili, výsledky nejsou dobré

Praha - Součástí říjnového šetření CVVM byla otázka zjišťující hodnocení možností, které nabízí naše společnost občanům v oblasti bydlení, finančního zabezpečení, zdravotní péče, vzdělávání a uplatnění na trhu práce.

Ze všech zkoumaných životních podmínek občané hodnotí situaci jako převážně dobrou (velmi dobrou nebo spíše dobrou proti podílu spíše špatná či velmi špatná) pouze v případě možnosti přístupu ke vzdělání (87 % proti 10 %) a přístupu ke zdravotní péči (78 % proti 21 %).

U ostatních položek převažuje hodnocení situace jako „špatné". Nejhůře občané hodnotí možnosti zabezpečení ve stáří (77 % „špatné" proti 17 % „dobré"). Lépe jsou na tom finanční podmínky pro zakládání rodin (66 % proti 29 %), následují životní podmínky zdravotně postižených s třemi pětinami kritických ohlasů (59 % proti 28 %), avšak zde více než desetina dotázaných situaci nedovedla posoudit.

Podobně negativně je hodnocena možnosti pracovat či být zaměstnán (58 % proti 40 %). Z převážně kriticky vnímaných oblastí tak relativně nejlépe dopadlo hodnocení možnosti získání bytu: dvě pětiny (41 %) hodnotí situaci dobře, zatímco jako špatnou ji vnímá o málo více než polovina dotázaných (53 %), uvedl soc.cas.cz.

Oproti poslednímu šetření z října 2014 došlo v hodnocení podmínek a možností k výraznému zlepšení ve všech šetřených oblastech nejméně o pět procentních bodů. Nejvíce to bylo v případě možnosti pracovat, být zaměstnán, a to o 15 procentních bodů. Je zřejmé, že v oblastech, jako je možnost k přístupu ke vzdělání či ke zdravotní péče, bylo nejspíš dosaženo maxima, což by měl potvrdit výzkum v budoucím roce.

Co se týče zabezpečení ve stáří, tak ve skupině respondentů nad šedesát let je považuje za velmi špatné 42 % respondentů, kdežto v ostatní věkových skupinách se procento velmi špatného hodnocení pohybuje kolem 26-28 %. Přístup ke vzdělání jako velmi dobrý hodnotí 43 % dotázaných z nejmladší věkové kohorty (15-19 let), kdežto v nejstarší věkové kohortě má tento názor 25 % dotázaných. Možnost pracovat, být zaměstnán hodnotí jako velmi špatnou třetina respondentů hlásící se k levici, kdežto jen desetina z těch, kteří se hlásí k pravici. Kupodivu jedna třetina respondentů z mladších věkových kohort hodnotí finanční podmínky k založení rodiny jako dobré, kdežto mezi staršími ročníky toto hodnocení uvádí kolem čtvrtiny dotázaných.

Související

Více souvisejících

průzkumy Životní úroveň důchodci, senioři

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 39 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy