Jak dlouho vydržíte stát na jedné noze? To není legrace, test odhalí vážné zdravotní potíže

Praha – Zdravý dospělý člověk by měl být schopen bez větších problémů stát na jedné noze po dobu 20 sekund, upozornil server grandparents.com. Vyzkoušejte si to. Jesliže máte potíže s udržením rovnováhy, měli byste zbystřit. Jde totiž o důležitý indikátor toho, že je s vaším mozkem možná něco v nepořádku.

Fakt, že nedokážete 20 vteřin stát na jedné noze, může mít několik příčin: nadváha, bolavá kolena, málo ohebné kotníky či prostě skutečnost, že jste naposledy podobné cvičení dělali v sedmi letech při hodině tělocviku.

Podle nové studie, která byla zveřejněna v časopise „Stroke" (mrtvice) mohou ale být potíže s rovnováhou předzvěstí mozkové příhody či úpadku kognitivních funkcí, tj. nástupu demence. Lékaři našli souvislost mezi neschopností udržet rovnováhu po dobu 20 vteřin a mikrokrvácením do mozku. Možná jste už dokonce prodělali velmi slabou mrtvičku a ani o tom nevíte.

Japonští vědci zkoumali skupinu téměř 1400 lidí středního a staršího věku. Ti měli nejprve za úkol stát na jedné noze, poté podstoupili CT mozku. Vyšetření ukázalo, že 30 procent těch, kdo neudželi rovnováhu, měli zároveň i patologické změny na mozkových tepnách.

Larry B. Goldstein, profesor neurologie na University of Kentucky, k tomu říká: „Balanc lze samozřejmě trénovat, ovšem to neznamená, že tím odvrátíte mrtvici. Neschopnost udržet rovnováhu jasně ukazuje na abnormality v mozku. Pokud tedy 20 sekund stání na jedné noze nezvládnete, měli byste vyhledat specialistu."

VIDEO: Trénink stání na jedné noze

Zdroj: YouTube

Doktor Joseph Broderick, který šéfuje Institutu neurovědy při University of Cincinatti, k výsledkům zmíněné studie doplnil: „Potíže s balancem neukazují jen na riziko mrtvice. Problémem mohou být i pády. Zatímco děti se z nich rychle zotaví, u starých lidí jde o život ohrožující záležitost. Senioři, ale nejen oni, by proto neměli zapomínat na cviky ke zlepšení udržení rovnováhy."

Související

Více souvisejících

zdraví mrtvice cvičení

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy