Předvánoční úklid: Návod, jak snadno vykouzlit útulný domov

Praha - Vánoce začínají, ale ještě musíme doladit poslední drobnosti. Jako poslední často přichází na řadu úklid. Jak ho ale stihnout v pohodě a bez stresů?

Motivací, proč se pustit do vánočního úklidu, je nejen představa krásného voňavého domova. Vánoce jsou totiž spojeny také s návštěvami rodiny a přátel. A stačí si jen představit, jak bychom se cítili před kamarády či tchyní, když bychom měli doma nepořádek.

Potvrzuje to i anketa Raiffeisen stavební spořitelny. Podle ní 28 % Čechů přemýšlí, když k nim přijde návštěva, zda mají dostatečně uklizeno. Dalších 27 % lidí má obavy, že si návštěva všimne některých nedostatků nebo se stydí za nemoderní a staré zařízení.

Co s tím? Nyní je ten pravý čas na generální úklid. Nenechávejte ho na poslední chvíli a jděte na něj systematicky. Pak Vánoce prožijte skutečně v klidu a v pohodě, v kruhu svých blízkých.

Prach, podlahy, okna a dveře

Kde začít? Součástí téměř každého úklidu, tedy nejen toho předvánočního, je utírání prachu, vysávání a mytí podlah. Základem úspěchu je zvolit správný systém. Postupujte od místností, které používáte nejméně až k těm, které jsou nejfrekventovanější, jako je kuchyň či koupelna. Při uklízení začněte vždy od shora dolů. Tedy nejdříve osvětlení, horní skříně a police, až směrem k podlaze, kterou na závěr vysajte a vytřete. V opačném případě si zbytečně přiděláváte další práci a plýtváte časem. Zašpiníte si totiž to, co jste již pracně uklidili. Součástí pořádného úklidu jsou i umytá okna a dveře a v neposlední řadě vyprané záclony, deky a povlečení, které byt krásně provoní.

Kuchyň a koupelna

Na závěr se pusťte do úklidu kuchyně a koupelny. Než nakoupíte vánoční dobroty, nezapomeňte vyčistit i lednici a spíž. Lednici nechte odmrazit a vymyjte ji ideálně roztokem vody a octa. Z lednice a spíže vyhoďte také případné prošlé potraviny, ať novou zásobu surovin můžete dát do čistého a uklizeného.

Většině z nás se chce nejméně do úklidu koupelny a wc. Kromě vyleštění polic, podlah, umyvadel, vany a toalety, nezapomeňte na kachličky a spáry, zrcadla a předložky. Koupelna pak bude zářit čistotou.

Nevíte kam s povalujícími se věcmi?

Co si počít s věcmi, které se povalují různě po bytě a nemáme právě čas je třídit a řešit, kam s nimi? Pořiďte si krabice, které můžete dát pod postel nebo pěkné dekorační boxy, do kterých nepořádek schováte. Ušetří vám to hromadu času, než abyste se teď rozptylovali, co s tím. Po Vánocích, až budete mít více klidu, se můžete k věcem vrátit a vše si protřídit.

Co s nedostatky

Při větším úklidu často narazíme i na různé nedostatky, které bychom potřebovali v bytě odstranit či opravit. "Podle výsledků naší ankety trápí obyvatele bytů a domů například stará koupelna a toaleta, umakartové jádro, zastaralý nábytek, interiérové dveře a fasáda domu," říká Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Období Vánoc, které je pro nás již tak hektické, není samozřejmě pro rekonstrukci a modernizaci domu vhodné. Větší zásahy tedy nechte raději na příští rok. "Pokud by vám v cestě za zkvalitněním vašeho bydlení stál nedostatek financí, nevěště hlavu, nakloněny vám budou výhodné úvěry, které jsou určené právě na rekonstrukci bydlení," doplňuje Jitka Jechová.

Související

Peníze, ilustrační foto

S příjmy vychází snadno téměř polovina domácností, druhá polovina je na tom výrazně hůře

Průzkum provedený CVVM v období od konce března do druhé poloviny května 2023 zkoumal, jak lidé vnímají současnou socioekonomickou situaci svých domácností. Respondenti byli dotázáni na obtíže spojené s jejich příjmy, zda se jejich domácnost v posledním roce dostala do finanční tísně a zda považují svou domácnost za bohatou nebo chudou. Ukázalo se, že lidé v Česku vycházeli letos na jaře s příjmy lépe než loni na podzim a situaci snadno zvládala více než polovina dotázaných. Naopak téměř polovina pak vycházela obtížně.
Energetika, ilustrační fotografie.

Domácnosti kvůli vysokým nákladům méně topí. Omezují i jiné výdaje, zjistil STEM

Asi tři pětiny českých domácností nevytápí dostatečně některé části svých bytů či domů. Více než polovina domácností také kvůli vysokým nákladům na teplo omezila jiné výdaje. Úsporná opatření dělají hlavně lidé, kteří hodnotí svou ekonomickou situaci jako špatnou, a lidé starší 60 let. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM z ledna letošního roku, který dnes agentura zveřejnila.

Více souvisejících

domácnosti Úklid Vánoce

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy