Na vraždě Jana Masaryka se podíleli britští agenti, uvádí nová hypotéza

Praha - Někdejší ministr zahraničí Jan Masaryk mohl být v roce 1948 zavražděn na domnělý příkaz britské tajné služby SIS, uvádí ve své nové knize Kauza Jan Masaryk - nový pohled Václava Jandečková. Velký podíl na vraždě podle ní měl úředník ministerstva zahraničních věcí Jan Bydžovský, nebyl ovšem sám. Řekla to dnešním Lidovým novinám (LN). Na její knize se podíleli i renomovaní historici, kteří však o teorii nejsou přesvědčeni.

Bydžovský se k vraždě v lednu 1950 doznal po pětiměsíčním věznění. Podle Jandečkové bylo toto doznání spontánní, nikoliv vynucené, jak mnozí předpokládají. Z dokumentů tehdejší Státní bezpečnosti prý vyplývá, že doznání vyšetřovatele překvapilo a případ se začal znovu více než rok a půl prošetřovat.

Bydžovský tvrdil, že v roce 1942 začal spolupracovat s britskou tajnou službou. Po komunistickém převratu mu prý generální sekretář ministerstva Arnošt Heidrich, který byl rovněž agentem SIS nařídil, že Masaryk má být odstraněn, protože nechce odjet do Londýna. Samotnou vraždu pak Bydžovský údajně spáchal s plukovníkem Františkem Fryčem. Bydžovský později svou výpověď označil za vynucenou.

Michal Kolář, spoluautor nejrozsáhlejšího životopisu Jana Masaryka, o těchto závěrech pochybuje. "Masaryk měl skvělé kontakty s nejvyššími britskými kruhy a jeho smrt vyvolala právě v Británii největší odezvu. Proč by ho chtěli zabít, to mi není vůbec jasné," řekl LN. Jandečková ovšem namítá, že vraždu mohli naplánovat sovětští agenti infiltrovaní v britské tajné službě.

Jandečková vystudovala mezinárodní vztahy. Před dvěma lety vydala knihu o akci Stb Kámen, loni pak v tématu pokračovala knihou Tři muži proti totalitě.

Jeden z nejoblíbenějších českých politiků Jan Masaryk byl 10. března 1948 časně ráno nalezen mrtev na nádvoří Černínského paláce pod okny svého bytu. Ani desítky odborníků a čtyři vyšetřování nedokázaly zcela vyvrátit žádnou z verzí - sebevražda, vražda či nešťastná náhoda. Shodly se jen v tom, že první šetření bylo nedbalé a účelově vedené k závěru sebevražda.

Související

Jan Masaryk v rakvi

Smrt Jana Masaryka, československého ministra zahraničí je i po 75 letech obestřena tajemstvím

Jan Masaryk (1886-1948), syn prvního čs. prezidenta T. G. Masaryka, se během druhé světové války v roce 1940 stal ministrem zahraničí londýnské exilové vlády, po válce zůstal jako bezpartijní ve stejné funkci ve vládách Zdeňka Fierlingera i Klementa Gottwalda. V únoru 1948 se nepřidal k demisi nekomunistických ministrů. Po komunistickém puči a zhroucení demokracie v Československu se chtěl usadit v Londýně a začít nový život. Namísto toho jej v noci z 9. na 10. března 1948 stihla tragická smrt, kterou se dodnes nepodařilo objasnit.
Badatelce Václavě Jandečkové vadí, že vyšetřovatelé ohledně smrti Jana Masaryka ignorují západní dokumenty. „Loňský verdikt minimálně pátého kola šetření dospěl k bizarnímu závěru, podivně podobnému z doby, kdy nad námi „ochrannou ruku“ držel Sovětský svaz,“ píše v analýze pro EuroZprávy.cz . Komentář

ANALÝZA Václavy Jandečkové: Vyšetřování Masarykovy smrti doplatilo na alibismus, policie ignoruje západní dokumenty

Od brzkého rána 10. března 1948 „usilujeme“ o rozluštění záhadného úmrtí poválečného ministra zahraničních věcí Jana Masaryka, jehož tělo před 74 lety zůstalo ležet na nádvoří pod okny Černínského paláce. Čtyři desítky let jsme doufali, že přijde čas rozuzlení, kdy nám archivy dovolí podívat se pod pokličku. Záhadu se bohužel doposud nepodařilo rozluštit. Podle počtu zahájených vyšetřování bychom už pravdu měli znát, ale podívejme se pravdě do očí. Kalendář brzy ohlásí další čtyři dekády pátrání, které jsou za námi. Jenže místo, aby policie v případu postoupila, chrlí bábovičky uplácané z bláta. Pustit se do řádné rekonstrukce se nikomu nechce. Loňský verdikt minimálně pátého kola šetření dospěl k bizarnímu závěru, podivně podobnému z doby, kdy nad námi „ochrannou ruku“ držel Sovětský svaz. Vyšetřování Masarykovy smrti doplatilo na alibismus, policie ignoruje západní dokumenty.

Více souvisejících

Jan Masaryk historie

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy