První dítě roku v Česku se narodilo minutu po půlnoci v Havířově

Celá ČR - S příchodem nového roku porodnice v krajích hlásí první narozená miminka. Dostanou peníze a věcné dary. První dítě roku 2016 v České republice se dnes narodilo minutu po půlnoci v Havířově na Karvinsku. Holčička Alice vážila 2940 gramů a měřila 48 centimetrů.

První dítě nového roku se v Praze narodilo šest minut po půlnoci v porodnici Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Chlapec Kristián měří 47 centimetrů a váží 2800 gramů.

Jako druhé pražské novorozeně se v 0:40 v Ústavu péče o matku a dítě v Podolí narodilo děvče měřící 2900 gramů a měřící 49 centimetrů. Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice zaznamenala v 1:22 dívku. Ve 4:49 se narodila holčička v Thomayerově nemocnici a v 5:55 chlapec ve Fakultní nemocnici Motol.

V Nemocnici Na Bulovce čekali na prvního letošního novorozence až do 8:52. Stal se jím chlapec Antonín vážící 2,78 kilogramu a měřící 47 centimetrů. "Před půlnocí jsme přivedli na svět sedm dětí, což je denní nadprůměr," sdělil mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek.

Praha tradičně odměňuje všechny pražské děti narozené na Nový rok. Chce tak zabránit soutěžení porodnic o prvenství. Zda tomu tak bude i letos a jaký dar děti dostanou, by mělo město teprve rozhodnout. Podmínkou obvykle je, že matky musejí mít trvalé bydliště v Praze. Finanční dary se dětem narozeným na Nový rok v Praze předávají od roku 2002. Nejprve to byla odměna 10.000 korun, od roku 2005 se zvýšila na 15.000.

Prvním miminkem, které se letos narodilo ve Středočeském kraji, je chlapeček Šimon. Narodil se v benešovské nemocnici 29 minut po půlnoci. Asi o tři čtvrtě hodiny později přišla na svět holčička Žofie v porodnici v Neratovicích.

První dítě roku 2016 se v Jihočeském kraji narodilo v porodnici písecké nemocnice 39 minut po půlnoci. Holčička se jmenuje Terezka. Další miminko přišlo v tomto kraji na svět v 01:18 v Českých Budějovicích, je to chlapec.

První letošní dítě v Olomouckém kraji se narodilo v Prostějově. Jde o holčičku Natálii, která přišla na svět v 01:20. Holčička po narození vážila 3300 gramů a měřila 49 centimetrů, maminka do prostějovské porodnice přijela rodit až ze Zlína. Ve Fakultní nemocnici Olomouc se letos jako první narodil Martin Kment z Horky nad Moravou. "Na svět přišel ve 04:00, tedy až 240 minut po silvestrovské půlnoci. Při porodu vážil 3540 gramů a měřil 52 centimetrů. Maminka i dítě jsou v pořádku," řekl ČTK mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Prvním miminkem narozeným ve Zlínském kraji v novém roce je Eliška Orsavová. Na svět přišla v 06:37 v porodnici Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Prvním dítětem, které se letos narodilo na jižní Moravě, je Jonáš Dojčar. Na svět přišel ve znojemské nemocnici 54 minut po půlnoci, vážil 3,94 kilogramu a měřil 52 centimetrů. Ve dvou brněnských porodnicích se dnes rodily první děti později. V Bohunicích se narodil chlapec ve 2:05, na Obilním trhu taktéž chlapec ve 4:15.

Prvním dítětem Moravskoslezského kraje narozeným na Nový rok je holčička Alice. Narodila se už minutu po půlnoci v nemocnici v Havířově na Karvinsku. Vážila 2940 gramů a měřila 48 centimetrů. Matka prvorodička do porodnice přijela z Žermanic. Prvním chlapcem byl Leon s mírami 49 centimetrů a 2950 gramů, který přišel na svět 00:48 ve Vítkovické nemocnici v Ostravě.

Na Vysočině se letos první narodila holčička Sofie. Na svět přišla dvě minuty po půlnoci v porodnici třebíčské nemocnice. Prvního občánka Kraje Vysočina navštíví v sobotu hejtman Jiří Běhounek. Stejně jako v předcházejících letech miminko obdaruje zlatým šperkem v podobě znamení zvěrokruhu a šekem na 10.000 korun.

Prvním miminkem roku 2016 v Libereckém kraji je holčička Dominika Stará. Děvčátko přišlo na svět císařským řezem v 01:17 v Nemocnici v Jablonci nad Nisou. "První holčička a také chlapec narození v Libereckém kraji v roce 2016 dostanou od hejtmana Martina Půty jako tradičně zlatý řetízek s přívěskem se znamením kozoroha," řekla ČTK mluvčí krajského úřadu Blanka Daníčková.

Na první letošní miminko v Ústeckém kraji se čekalo zhruba hodinu. Na svět přišel v 01:14 Rudolf v nemocnici v Děčíně. Od krajské samosprávy nejspíš dostane 15.000 korun a další věcné dary.

První dítě roku 2016 v Karlovarském kraji přišlo na svět v karlovarské porodnici. Je to holčička, která se narodila ve 4:32.

První dítě letošního roku v Pardubickém kraji se narodilo dnes deset minut po půlnoci v chrudimské nemocnici. Je jím chlapec, při narození vážil 3,11 kilogramu. První holčička v kraji se narodila v 01:50 v pardubické nemocnici.

Prvním miminkem letošního roku v Královéhradeckém kraji je holčička Nela narozená dnes šest minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Po porodu vážila 3,62 kilogramu a měřila 51 centimetrů.

První dítětem narozeným v nemocnicích patřících Královéhradeckému kraji je holčička Anna Vágnerová, která se narodila v 03:11 v nemocnici v Náchodě. Narodila se mamince z Nového Města nad Metují. Prvním chlapcem narozeným v krajských nemocnicích je Antonín Mrázek, který se narodil v 10:09 v rychnovské nemocnici. Anna i Antonín dostanou od kraje šeky v hodnotách 5000 korun na nákup dětského zboží. V Náchodě dostane první novorozeně zlatý řetízek s přívěskem, v Trutnově první občánek získá 10.000 korun a například v Jičíně věcný dar v hodnotě zhruba 3000 korun, poukaz na 5000 korun a maminka květinu.

Související

Více souvisejících

První dítě roku porody Nový rok

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 40 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 9 hodinami

včera

včera

včera

Hamás dostal od Izraele ultimátum: Máte týden, jinak jdeme do Rafahu

Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění rukojmích, jinak hrozí zahájením pozemní operace v Rafáhu na jihu Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy