Kauza Ransdorf: Čestný rytíř a komunista hájili ve švýcarské bance práva českého občana

Praha - Eroposlanec Miloslav Ransdorf (KSČM) svolal tiskovou konferenci, aby zopakoval, že se v curyšské bance nedopustil ničeho protizákonného. Podpořil ho i Peter Guzmický, který vzal návštěvu banky na sebe. Jednali jménem Vladimíra Huňka, který má podle něj platné rozhodnutí soudu o svém švýcarském dědictví.

"Nedopustili jsme se jakékoliv kriminální akce," odmítl hned na začátku obvinění Ransdorf. "Kdo očekává nějaký skandál nebo konflikt, bude zklamán," dodal ještě. Ve švýcarské bance prý jednal jménem Vladimíra Huňka, který sliboval peníze za pomoc s dědictvím po příbuzných a byl za to odsouzen. Žádnou provizi slíbenou neměl.

Na setkání s novináři dorazil i Slovák Peter Guzmický, kterého švýcarská policie zadržela spolu s Ransdorfem a dvěma krajany. "Já jsem organizátor, který způsobil to, že pan doktor Ransdorf skončil v Curychu tak, jak skončil," uvedl Guzmický. "Jsem chlap a mám v sobě tolik odvahy a zodpovědnosti vůči panu doktorovi, že jsem oprávněný a povinný říci pravdu," dodal.

Ransdorf i Guzmický prý hájili práva českého občana jako "čestný rytíř" a "čestný komunista". Vladimír Huněk měl podle něj platné rozhodnutí českého soudu o svém švýcarském dědictví.

Soud ze Zlína nebo Prahy prý o dědictví rozhodl 18. února 2007. Během tiskové konference mluvil Guzmický i o roku 2008. Dokumenty, které měli novináři možnost zdálky vidět, se týkaly sporu mezi Huňkem a jistou společností, která ho žalovala o necelých 53.000 korun. Na bližší dotazy o rozhodnutí soudu ve věci dědictví odpovídal Guzmický většinou tím, že není oprávněn o podrobnostech hovořit. Příslušné dokumenty si prý z pověření Huňka vyzdvihl přímo na soudu, a nemohl jej tak nikdo oklamat.

V médiích se hovoří o tom, že by nyní částka na účtu mohla být kolem 350 milionů eur. Dnešní slova Ransdorfa tomu nasvědčují. "Já jsem viděl výpisy účtu, asi deset jsem jich viděl," odpověděl europoslanec na dotaz, odkud čerpá informace o tom, že je na účtu 350 milionů eur. Uvedl také, že proti té sumě nemůže nic říci. Do toho, jak by k takovým penězům Husák-Huňková mohla přijít, ale dnes ani jeden z mužů světlo nevnesl.

Nevysvětlili ani to, proč byl Huněk v minulosti odsouzen za to, že sliboval lidem peníze, když mu pomohou získat dědictví po příbuzné ve Švýcarsku, pokud má skutečně pravé dokumenty, které ho opravňují k přístupu k mnoha milionům eur. Ransdorf uvedl, že si nedovede představit, že by se jednotlivec se švýcarskou bankou soudil.

Českého europoslance a tři Slováky zadržela švýcarská policie loni 3. prosince v curyšské bance. Švýcarské statní zastupitelství proti nim vede trestní řízení kvůli majetkovým deliktům. Ransdorf kvůli případu pozastavil členství v levicové frakci Evropského parlamentu.

Související

Více souvisejících

Miloslav Ransdorf Peter Guzmický Švýcarsko

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

před 13 minutami

před 14 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy