První volby na Libavé po 70 letech: Účast je poměrně vysoká

Olomouc - Obyvatelé Města Libavá, Kozlov a Luboměř pod Strážnou si poprvé po 70 letech volili obecní zastupitele. Obce jsou od začátku ledna vyčleněny z Vojenského újezdu Libavá, který zřídila vláda v roce 1946. Z volební účasti je patrné, že lidem není osud obcí lhostejný. Nová zastupitelstva dnes vybírají i lidé ze čtyř obcí na Berounsku, Bruntálsku a Opavsku, kde se loni z různých příčin zastupitelstva rozpadla.

Lidé vybírají pouze z nezávislých kandidátů. Celkem bylo na kandidátních listinách v těchto třech nových obcích podle ČSÚ zapsáno 57 kandidátů, z toho 39 mužů a 18 žen. Průměrný věk kandidátů do zastupitelstev ve Městě Libavá, Kozlově a Luboměři je 47,7 roku. Nejstaršímu kandidátovi je 71 let a nejmladšímu 26 let.

Ve Městě Libavá přicházeli první voliči hned po otevření volební místnosti, kolem 10:00 se volební místnost na chvíli zcela zaplnila. "Uvidíme, jak to všechno dopadne. Byli jsme dosud zvyklí na vojáky. Mělo by to být pro nás lepší, ale uvidíme, jak se to rozjede," řekla Jana Peroutková.

"Ze začátku budou určitě potíže, co se týče dopravní obslužnosti, ale i technické infrastruktury, myslím si ale, že léty se to určitě změní. Tak jak rozkvétají obce jinde v okolí, bude rozkvétat obec i tady," uvedla Zdeňka Ospálková, která ve Městě Libavá bydlí od roku 1984.

Někteří z voličů však neskrývali rozčarování ze změn, které s jejich samostatností nastanou. "Prakticky se nic nezměnilo, je to pořád stejný. Armáda se nás zbavila a tím to zvadlo. Zatím je to pro nás horší, přišli jsme třeba o obchod," zlobil se jeden z voličů.

Ve Městě Libavá dnes k 16:00 zaznamenali účast 44 procent voličů, v jeho místní části Heroltovicích to bylo dokonce 61 procent. "Lidí už moc ale nechodí, myslíme si, že je to maximum co přišlo," uvedla pracovnice tamní volební komise. V Kozlově podle předsedy volební komise přišlo do 16:00 téměř 58 procent voličů. V Luboměři pod Strážnou podle Garláthyho odvolilo 73 z 90 voličů, celkem tedy 81 procent.

Nijak mimořádný naopak nebyl do odpoledne zájem o volby v nové obci v Polné na Šumavě na Českokrumlovsku. Ta vznikla po zmenšení vojenského újezdu Boletice. K volebním urnám přišlo v nové obci ke 14:30 zhruba 50 voličů ze 146 registrovaných.

V obci Chlustina na Berounsku dnes do 15:00 hodiny přišla volit téměř polovina voličů. "Bez jednoho nebo dvou lidí jsme na 50 procentech," řekla ČTK předsedkyně komise Marie Wilhamová. Podle dočasného správce obce s asi 200 obyvateli Rostislava Kubíka zde koncem června bez udání důvodu rezignovala na svou funkci starostka a po ní také všichni zastupitelé. Nyní se tady podařilo sestavit jednu kandidátní listinu.

V Mladecku na Opavsku zaznamenala volební komise do 15:00 účast 51 procent ze 133 voličů, ve Slezských Pavlovicích na Bruntálsku to bylo 55 procent ze 161 voličů. V obou obcích se konají nové volby, protože po neshodách část zastupitelů rezignovala a nebyl žádný náhradník, který by jejich místo zaplnil.

Související

Hasiči

Zásah kvůli požáru na Libavé skončil, hasiči tam byli do rána

Až do dnešního rána zasahovali hasiči ve vojenském prostoru Libavá kvůli rozsáhlému požáru, který v sobotu večer postihl zhruba desetihektarovou plochu lesa. Na místě jednotky v náročném terénu a při extrémní zátěži pracovaly přes 30 hodin, zásah ukončili hasiči v 05:30 a místo předali lesníkům, řekl dnes mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Požár způsobil škodu za několik milionů korun. Příčina se vyšetřuje.

Více souvisejících

Vojenský újezd Libavá obce Komunální volby

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy