Praha v průšvihu: Soud uvalil na metropoli exekuci kvůli opencard

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 uvalil na hlavní město exekuci kvůli kartě opencard. Město podle soudu nerespektovalo soudní nařízení, aby umožnilo majiteli karty, firmě eMoneyServices (EMS) kontrolu systému.

ČTK to dnes řekl mluvčí EMS Martin Opatrný. Rozhodnutí o umožnění přístupu do systému vydal Městský soud v Praze loni v prosinci. Praha nemá obstavený majetek a chod města exekuce neohrožuje. Pokud ale nařízení neuposlechne, může dostat opakovaně pokutu až 100.000 korun. Praha odmítla, že EMS neumožňuje kontrolu, také tvrdí, že důvod exekuce pominul.

EMS se s Prahou a dopravním podnikem soudí kvůli údajně nezaplaceným dluhům a penězům za použití licencí. Firma podala žaloby na celkem 140 milionů korun.

"Přístup Prahy k opencard je katastrofální. Místo řešení problémů pouze přidělává nové a nové," uvedl Opatrný.

Exekutorské rozhodnutí bylo vydáno na základě pověření soudem z 11. ledna. Vyrozumění soudu o zahájení exekuce má ČTK k dispozici. Na Obvodní soud pro Prahu 1 se podle Opatrného obrátila EMS, protože podle společnosti vedení hlavního města maří soudní rozhodnutí vydané na začátku prosince 2015, kterým městu bylo nařízeno umožnit kontrolu systému. Firma se kontroly dožaduje od loňského léta. Tvrdí, že jí není umožněn přístup k systému a má prý podezření, že město porušuje zákon. Podle EMS Praha údajně ani neví, v kterých počítačích a na kterých serverech je systém nyní nahrán.

Praha odmítla, že by pochybila. Podle mluvčího Víta Hofmana město přístup k systému firmě EMS umožnilo. "Společnosti EMS bylo umožněno provedení kontroly každý pracovní den, kdy o to požádala, a to vždy nejméně po dobu čtyř až šesti hodin. Naposledy se tak stalo dne 22. prosince 2015," uvedl Hofman. Praha ve své tiskové zprávě rovněž uvedla, že EMS prý zamlčuje, že již loni v prosinci došlo ke zrušení exekučního titulu, na jehož základě byla nyní exekuce nařízena. "Lze proto předpokládat, že tuto skutečnost společnost EMS záměrně zatajila i exekučnímu soudu, který následně exekuční řízení zahájil. Tento krok je jen dalším nemístným nátlakem a vydíráním ze strany společnosti EMS," píše Praha ve svém vyjádření.

"Jedná se o exekuci na nepeněžité plnění. Majetek Prahy tak není obstaven a na chod města ani jeho obyvatele to nemá vliv. Nyní soudní exekutor čeká na reakci Prahy," řekl ČTK mluvčí exekutorské komory David Sahula. Pokud však město nesplní soudem danou povinnost, může mu exekutor následně udělit pokutu 100.000 korun, a to opakovaně.

Psali jsme: Kauza opencard byla přeložena do Hradce, pražská žalobkyně se cítí podjatá
 

Vedení města kritizovala opoziční TOP 09. "Přes opakované sliby, že problém opencard je de facto vyřešen, dojde k exekuci. Považuji to za naprosto skandální, ač do mozaiky problematických kroků Adriany Krnáčové zapadající skutečnost. V rukách Adriany Krnáčové zkrátka nefunguje nic, jen sebepropagační rétorika," uvedl zastupitel Tomáš Jílek.

Související

Bohuslav Svoboda (ODS)

Bývalého pražského primátora Svobodu osvobodil soud v kauze opencard

Soud dnes pravomocně zprostil viny poslance a někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) v kauze městské karty opencard. Svoboda byl posledním neosvobozeným obžalovaným v tomto případu, a to kvůli poslanecké imunitě. Sněmovna ho na jeho vlastní žádost vydala k přerušenému trestnímu stíhání letos v březnu.
Nejvyšší správní soud

Sotolář z kauzy opencard může dál soudit, nebude předsedou senátu

Pražský soudce Alexander Sotolář může dál soudit. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) jej dnes odvolal z funkce předsedy senátu Městského soudu v Praze, talár mu však ponechal. Bude řadovým členem senátu. Sotolář upravoval protokoly v kauze opencard. Lišily se tak oproti zvukovým záznamům z jednání.

Více souvisejících

Opencard Praha Exekuce

Aktuálně se děje

před 35 minutami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

včera

včera

Čína se nezúčastní mírové konference o Ukrajině ve Švýcarsku

Čína potvrdila, že se nezúčastní mírové konference o Ukrajině, která bude příští měsíc ve Švýcarsku. Uvedly to v pátek čtyři zdroje přímo informované o této záležitosti, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy