Lída Baarová: Zničila ji krása a lidé, tvrdí novináři

Praha - Do kin minulý týden vstoupil nový film režiséra Filipa Renče Lída Baarová popisující životní příběh jedné z nejslavnějších českých hereček. Tu podle novináře Stanislava Motla zničila nejen její krása, ale i její spoluobčané.

"S Baarovou jsem se osobně znal, a měl jsem ji velice rád, proto asi nemůžu být objektivní," uvedl v pořadu Pro a proti novinář a autor knihy Prokletí Lídy Baarové Stanislav Motl, který herečku vnímá jako ženu, kterou zničila nejen její krása, ale i její spoluobčané, zejména závistí a nenávistí.

Příběh Baarové je podle něj nadčasový. "Hlavními aktéry jsou krása, láska, moc, touha po slávě a úspěchu, která ale může člověka vrhnout od propasti. Baarová byla nejen krásná, ale i nesmírně pracovitá, pilná a talentovaná. A nebyla vůbec hloupá, jak se říkalo," podotkl.

"Zapomíná se na to, že vztah s Goebbelsem byla tragická roční epizoda jejího života. Joseph Goebbels si Baarovou vybral a začal kolem ní kroužit. Často ji někam zval, až to přerostlo bohužel ve vztah... V roce 1936 ještě nebyl válečný zločinec, to samé Hitler, to byli lidé přijímaní západními politiky. V Norimberku už to bylo i omámení, jak mi sama vypravovala, nejen strach," dodal.

Novinář Karel Sýs ale tvrdí, že nemůžeme nikoho soudit, dokud se nedostaneme do jeho kůže a do situace, kterou takový člověk žil. "Ano, kolaborovala, ale byla také nejvíc vidět, kdežto třeba tisíce českých dělníků trhalo normy, aby Wehrmacht měl čím střílet a Luftwaffe na čem létat. Byli tam hrdinové, kteří se nechali zavřít a popravit, ale hrdinství není věc statistiky: převážná většina lidí prostě žila a pracovala v protektorátu, a de facto kolaborovat musela," podotkl.

"Baarová za prvé byla krásná, byla i chytrá, a věděla, že Goebbels rozhoduje o udílení rolí, tak už to v herectví bývá odjakživa. Mohla se i zamilovat, protože Goebbels nebyl obdivován jenom jí. Ale také ji pozval do Norimberka na sjezd NSDAP, kde křičel o židech, o bolševicích, a že je třeba je vyhubit," dodal na Českém rozhlase.

Nevylučuje, že i sám Goebbels byl do Baarové zamilovaný. "Když riskoval dokonce strašné scény s Hitlerem. Vážnější věc je ta, že když židé začali mizet i v Praze, tak si herečka myslela, že odjeli do Ameriky. Já jejímu tvrzení věřím, ale na druhou stranu také věděla, že židé nesmí například do parku nebo do kina, a nesmí tedy vidět její filmy," podotkl.

Související

Helena Třeštíková

Natáčela zoufalé manžele i Tigrida. Jak dostala Helena Třeštíková před kameru koho chtěla?

Česká dokumentární tvorba asi nedisponuje slavnějším jménem, než je Helena Třeštíková. Režisérka a dokumentaristka obdržela za plejádu veleúspěšných snímků řadu cen doma i v zahraničí. Je jednou z prvních autorek tzv. časosběrných dokumentů, v nichž sleduje dějiny lidského života napříč celým jeho trváním. Jak její filmy zachytily dějiny se stalo tématem besedy s režisérkou ve studentském klubu Univerzity Palackého v Olomouci, která proběhla 23. dubna.

Více souvisejících

Lída Baarová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy