Znalec Matlach: Ať sedí Kramný i Marešová, nebo ať je pustí oba

Praha - Hostem Marcely Škábové v pořadu Vaše téma byl soudní znalec v oboru lékařství Radek Matlach. Ptali jste se ho nejen na kauzy Petra Kramného a sestry z rumburské nemocnice.

Soudní znalec Radek Matlach na sebe upozornil během dvou ostře sledovaných soudů. U obou měl na starosti posudky z oboru soudního lékařský. Jeden vypracoval ve prospěch Petra Kramného, druhý v neprospěch sestry z Rumburské nemocnice. Oba posudky soudy smetly ze stolu.

Kramného, který byl obžalován z vraždy dcery a manželky v Egyptě, poslal soud nepravomocně na 28 let za mříže. Sestru Věru Marešovou, která byla obžalovaná z několika vražd pacientů v rumburské nemocnici, naopak soud zcela zprostil obžaloby. Obhajoba Marešové teď podle portálu lidovky.cz zvažuje, že na Matlacha podá trestní oznámení.

Matlach si stěžoval, že některé materiály nemohl důkladně otestovat. Vzorky mu byly poskytnuty jen k nahlédnutí a to v Ostravě. Nemohl si je odvézt a provést vlastní testy. Vůbec nechápe, proč soud takto postupoval, ale nevylučuje, že se ke vzorkům, které by mohly blíže prozradit, jestli Monika a Klárka skutečně zemřely na otravu, ještě dostane. "Je tam žádost obhajoby," prozradil v pořadu Vaše téma.

To, že v obou sledovaných případech jeho posudek vyvrátil posudek revizní, ale Matlach nevnímá jako debakl. V soudním lékařství podle něj existují tři možné varianty. Buď se soudní lékaři rozhodnou, že se něco určitě stalo, nebo, že se to určitě nestalo. Případně existuje třetí varianta, že se to nedá přesně určit a znalci se mohou jen domnívat. Většina znaleckých posudků se pohybuje v této sféře a závěry se mohou lišit.

Matlach si nepřipouští, co by jeho posudky mohly způsobit. "Předkládám objektivní analýzu," tvrdí Matlach. Často si jej také objednávají advokáti, kteří potřebují určit, jestli jejich klient mluví pravdu. Takže na nedostatek zakázek si nestěžuje.

Kolik mu rodina Kramných zaplatila si nechal pro sebe. "Je to mezi mnou a rodinou Kramných," řekl Matlach ve Vašem tématu. "Ale řídí se to vyhláškou a k tomu je potřeba připočítat vícenáklady, jako třeba cesta do Ostravy, ubytování v hotelu a podobně."

A jak vlastně znalecký posudek v případu Petra Kramného vznikal? "Stavím na několika pilířích. Jedním je výpověď obžalovaného. On uvádí nějaký příběh, co se tam podle něj odehrálo. Otázka je, jak ho lze potvrdit nebo vyvrátit. K tomu my slouží ono vyšetření preparátů, kde nám házeli klacky pod nohy. A pak videozáznamy z druhé pitvy provedené v ČR. Fotodokumentace z místa činu byla neprůkazná, tam se nedalo určit, jestli to jsou policisté, reportéři, kdo to fotí, nic. Za to se daly použít fotky provedené v Egyptě před pitvou a pak v rámci pitvy v Čechách."

Psali jsme: Nejsem vrah. Věřím, že mě pustí, vzkazuje Petr Kramný z vazby
 

Matlach je přesvědčen, že obě Česky zemřely v Egyptě na otravu. Bohužel s odstupem devíti dní, kdy proběhla pitva v České republice, už nelze přesně určit, jestli obě zemřely současně, respektive s jakým odstupem k úmrtí došlo.

Našli se na těle Moniky nějaké částečky, které by odpovídali kontaktu s elektrickým drátem? "Byly nalezeny částečky železa. Není to specifické pro úraz elektrickým proudem. Ty tři drobné tečky železitých iontů mohly být způsobeny třeba smýkáním mrtvoly po pitevním stolu."

Podotýká ale, že k úrazu elektrickým proudem by muselo dojít dvoupólovým dotykem. Jenže to by na těle zanechalo více stop. "Dle našeho nálezu lze smrt vysvětlit přirozenou cestou," řekl Matlach s tím, že nemá potřebu přemýšlet nad tím, kdo za smrt Moniky a Klárky může.

Soudní znalec se vyjádřil také k další sledované kauze, případu sestry z Rumburské nemocnice obviněné ze zabití šesti pacientů. Matlach je přesvědčen, že vzhledem k podobnosti obou případů, by měl být Petr Kramný propuštěn z vazby podobně jako sestra z Rumburku Věra Marešová, nebo by měla Marešová čekat na rozhodnutí vrchního soudu ve vazbě, jako Petr Kramný.

Související

Petr Kramný u soudu

Petr Kramný zůstane ve vězení. Soud zamítl návrh na obnovu řízení

Senát Krajského soudu v Ostravě dnes zamítl návrh na obnovu řízení v případu Petra Kramného odsouzeného k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery o dovolené v Egyptě v roce 2013. Podle soudu odsouzený a jeho advokátka Jana Rejžková nepředložili nové důkazy, které by mohly původní rozsudek zvrátit.
Petr Kramný u soudu.

Žalobce je proti obnově řízení v Kramného kauze, advokátka na tom trvá

Krajský soud v Ostravě ukončil dokazování v projednávání návrhu na obnovu řízení v kauze Petra Kramného, který byl v roce 2016 odsouzen k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě. Státní zástupce Vít Legerský žádá, aby soud návrh na obnovu řízení zamítl. Kramný prý nepředložil žádné nové důkazy. Naopak advokátka odsouzeného Jana Rejžková je přesvědčena o opaku. Nové posudky podle ní vylučují elektrický proud jako příčinu smrti. 

Více souvisejících

Petr Kramný Věra Marešová (zdravotní sestra z Rumburku) soudy

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Jiřina Ekrt Jirušková

Jak se chovají Češi na dovolené? Rádi si připlatí za luxusnější služby, říká manažerka cestovky

V posledních letech je vidět rostoucí zájem o nákup dovolených mezi seniory. Meziročně se zdvojnásobil počet lidí ve věku nad 70 let, kteří si objednali letní zájezd. Obecně pak platí, že v České republice roste zájem o dovolené a zájem nesnížily ani vyšší životní náklady. Loňské predikce ekonomů, kteří vyhrožovaly propadem zájmu o dovolené se nenaplnil, zájezdy se kupují vesele dál. Češi si naopak rádi připlatí za luxusnější dovolenkové zážitky, ať už jde o dopravu letadlem či all inclusive služby, říká v rozhovoru PR managerka Invia.cz Jiřina Ekrt Jirušková.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační foto

Ptačí chřipka se dál šíří na lidi. Austrálie hlásí první případ, USA druhý

Ve Spojených státech byl od konce března potvrzen druhý případ ptačí chřipky u člověka po kontaktu s infikovanými dojnicemi. Oznámilo to ve středu americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), píše agentura Reuters. V Austrálii potvrdili první případ přenosu subtypu viru ptačí chřipky A(H5N1) na člověka. Došlo k němu v nejmenším a nejhustěji obydleném státě Viktorie, informovala ve středu televize ABC News

před 10 hodinami

před 10 hodinami

V Praze 4 se srazil autobus s nákladním vozidlem. (23.5.2024) Prohlédněte si galerii

Nehoda autobusu MHD v Praze. Dvanáct zraněných, vyhlášen traumaplán

K vážné nehodě autobusu městské hromadné dopravy došlo ve čtvrtek ráno v Praze. Několik lidí utrpělo zranění při srážce autobusu s nákladním autem. Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému, vyhlášen byl traumaplán prvního stupně. 

před 10 hodinami

Británie: Máme důkazy, že Čína dodává Rusku bojovou techniku pro použití na Ukrajině

Čína poskytuje Rusku bojové vybavení pro použití v jeho válce proti Ukrajině, řekl britský ministr obrany Grant Shapps. Informovala o tom agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy