Barnevernet ustoupil, devítiměsíční děvčátko vrátil české matce

Praha - Norské úřady rozhodly o tom, že devítiměsíční děvčátko vrátí české matce a norskému otci.

Nemocnou dceru jim odebraly před pár týdny. Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň. "Těší mě, že můžeme věřit, že Norsko nabízí standardní funkční mechanismy, které jsou schopny korigovat případná pochybení," uvedla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Dodala, že její úřad bude případ dál sledovat.

Podle mluvčího informaci sdělil ministerstvu norský advokát rodiny. O vrácení dítěte rozhodl minulý týden norský soud, který přezkoumával postup norských úřadů. Člen petičního výboru na podporu rodin odebraných dětí Pavel Hasenkopf ČTK řekl, že verdikt padl minulý čtvrtek.

Podle Hasenkopfa rodičům pomohly podrobné záznamy z nemocnice, vyvrátily prý "lži a manipulace" úřednic norské sociální služby. "Rodina je připravena v příštích dnech promluvit a zveřejnit detailní informace k odebrání, soudnímu procesu i dosavadní komunikaci s českými úřady. V tuto chvíli prosí ještě o chvíli soukromí," dodal Hasenkopf.

Poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která kauzy odebraných dětí dlouhodobě sleduje, ČTK řekla, že se v Norsku konala dvě soudní řízení. Jedno se týkalo okamžitého odebrání děvčátka, druhé pak jeho trvalého odebrání a pěstounské péče. Zda jsou u konce už oba soudy, nedokázala Chalánková zatím říct. V jednom případě se ale norská sociální služba prý neodvolala.

Barnevernet podle poslankyně předložil soudu svůj návrh na osmi stranách, rodina doložila na svou obhajobu tisíc stran. "Rodina měla mimořádné štěstí," uvedla Chalánková. Podle ní panuje při dokazování v Norsku "obrácený postup" - pochybení neprokazuje sociální služba, ale musí ho vyvracet rodina. "Záleží tak jen na subjektivním rozhodování úředníků," míní poslankyně.

Související

Soud pro lidská práva Štrasburk

Barnevernet prohrál soud ve Štrasburku, verdikt je šancí i pro Michalákovou

Evropský soud pro lidská práva dnes rozhodl ve prospěch Norky, které norská sociální služba Barnevernet krátce po porodu odebrala syna, jenž byl později proti její vůli adoptován. Podle soudu Norsko tímto krokem porušilo práva matky i jejího dítěte. Verdikt může podle expertů ovlivnit také další kauzy vedené proti Norsku a praktikám Barnevernu. Kvůli odebrání dvou svých synů v Norsku se na štrasburský soud se stížností obrátila již dříve také Češka Eva Michaláková.

Více souvisejících

Barnevernet norsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 12 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy