Národní muzeum hořelo, hasiči rozebírají střechu. Kdo zaplatí škodu?

Praha - Požár Národního muzea na Václavském náměstí v Praze, který zachvátil 200 metrů čtverečních střechy, je již pod kontrolou. V noci s plameny bojovalo 150 hasičů, nyní je na místě už jen několik jednotek. Jeden člověk byl převezen do nemocnice, protože se nadýchal kouře. Škody nejsou tak rozsáhlé, jak se zprvu zdálo, řekl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který si historickou budovu prohlédl.

Magistrála ve směru k Hlavnímu nádraží je zcela průjezdná, v opačném směru hasiči před 06:00 zprůjezdnili dva pruhy, v jednom stále zůstávají hasičské vozy.

Škoda bude podle generálního ředitele muzea Michala Lukeše vyčíslena během dne. "Vyšetřování se bude dále odvíjet od toho, jaká bude určena příčina," mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Hasiči dostali podle mluvčí Pavlíny Adamcové informaci o požáru v 01:32. Nejprve byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu, který byl později zvýšen na mimořádný, tedy nejvyšší stupeň. Kolem osmé hodiny ranní hasiči stále dělali dohašovací práce. Střechu muzea v části, kterou zachvátil požár, musejí rozebrat. "Je tam mezistropní část, kde by se mohla nacházet ohniska požáru," řekl operační důstojník pražských hasičů.

Do nemocnice byl převezen pracovník ostrahy muzea, který požár nahlásil. Je však mimo vážné nebezpečí. Původně se objevily informace o tom, že je jeden dělník pohřešován, firma Metrostav, která se podílí na rekonstrukci muzea, je však později vyvrátila.

Podle ředitele muzea mohla být příčina požáru spojena se stavebními pracemi při rekonstrukci. "Budova je vyklizena, předána zhotoviteli, žádné sbírky tam nejsou. Je to trochu štěstí v neštěstí, protože kdyby se to stalo před několika lety, byl by to o hodně větší problém," řekl novinářům Lukeš.

Zhotovitelem stavby je sdružení M-P-I, které se skládá z firem Metrostav, Průmstav a Imos. Sdružení podle vedení muzea nese plnou odpovědnost za průběh stavby, bezpečnost práce a dodržování požárních předpisů. "Na základě podmínek stanovených Národním muzeem byl zhotovitel stavby povinen uzavřít pojistku na jednu miliardu Kč," uvedlo Národní muzeum v tiskové zprávě.

Uzavření pojistky potvrdil Metrostav, který za celé sdružení M-P-I komunikuje s médii. "Rozsah škod způsobených požárem a jeho hašením se bude teprve vyčíslovat. Souvislost požáru s probíhající rekonstrukcí nelze potvrdit ani vyloučit. Na stavbě jsme zavedli protipožární opatření a čtyřiadvacetihodinovou požární hlídku. Dopad požáru na harmonogram a výslednou cenu rekonstrukcí zatím nelze stanovit," sdělil ČTK mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

"Hořelo podstřeší, které tak jako tak musí projít rekonstrukcí. Ani voda hasičů nenadělala v historických sálech větší škody. A to včetně maleb," uvedl Herman. Za nejdůležitější pokládá to, že nikdo nebyl zraněn. V této souvislosti poděkoval hasičskému záchrannému sboru za profesionální práci. "V noci zasahovalo 129 mužů z devatenácti jednotek," poznamenal.

Historická budova je v havarijním stavu, od postavení v roce 1891 nebyla rekonstruována. Na konci druhé světové války ji zasáhla bomba, v srpnu 1968 poškodily průčelí kulky ze samopalů vojsk Varšavské smlouvy a v 70. letech narušily statiku severovýchodního křídla odstřely při budování metra.

Rekonstrukce Národního muzea za více než 1,35 miliardy korun začala loni. Propojením historického objektu s novou muzejní budovou vznikne komplex o celkové výstavní ploše 11.000 metrů čtverečních. Rekonstrukce má skončit v říjnu 2018.

Související

Policie ČR

Rajchlova strana PRO žádá prověrku policejního zákroku před Národním muzeem

Zástupci strany Právo Respekt Odbornost (PRO), jež svolala sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí, žádají, aby oddělení vnitřní kontroly policie prověřilo zákroky policistů před Národním muzeem. Uvedli to dnes na tiskové konferenci. Po skončení demonstrace se část lidí snažila z budovy muzea odstranit ukrajinskou vlajku. Policisté už dříve uvedli, že k použití donucovacích prostředků přistoupili až v době, kdy někteří účastníci stupňovali svoji agresivitu a nereagovali na opakované výzvy.

Více souvisejících

Národní muzeum Požáry Praha

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie pátrá kvůli Vrběticím po generálovi z ruské GRU. Chtějí ho i Britové

Policie v souvislosti s tragickými explozemi ve Vrběticích pátrá po generálovi z ruské vojenské rozvědky GRU. Policisté na konci dubna odložili případ výbuchů muničních skladů v obci na Zlínsku s tím, že se podařilo prokázat podíl ruských agentů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy