Hrad mění plány: Korunovační klenoty vystaví zdarma ve Vladislavském sále

Praha - Kvůli enormnímu zájmu veřenosti se Pražský hrad nakonec rozhodl, že vystaví korunovační klenoty ve Vladislavském sále. Výstava k 700. výročí narození císaře a krále Karla IV. bude zdarma.

"Kvůli velkému zájmu veřejnosti o vystavení kanonického souboru českých korunovačních klenotů budou v rámci oslav 700. výročí narození Karla IV. tyto klenoty mimořádně vystaveny 15 dní tradičním způsobem a zdarma ve Vladislavském sále, a to v termínu od 15. do 29. května 2016," uvedl mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek.

Z tohoto důvodu nebude originál Svatováclavské koruny součástí expozice Žezlo a koruna v Císařské konírně. "Takto koncipovaná výstava pak nebude vyžadovat takové bezpečnostní a kapacitní omezení, kvůli kterým by bylo nutné spouštět dříve avizovaný předprodej vstupenek," dodal Šebek.

Výstava Žezlo a koruna měla být podle informací z tiskové konference správy Hradu loni v listopadu hlavním projektem oslav 700. výročí narození císaře a krále Karla IV., které Hrad zahájí 2. dubna se začátkem příští turistické sezony. Výstavy, které se v areálu Hradu budou konat, začnou 15. května a potrvají do 28. září.

Hlavním exponátem výstavy Žezlo a koruna měla být výjimečně samostatně vystavená česká královská koruna. Při jejích tradičních výstavách ji doplňují žezlo a jablko z doby renesanční, v Císařské konírně měly korunu poprvé doplnit repliky insignií gotických, které se pro tuto příležitost speciálně vyrábějí.

V listopadu zástupci správy uváděli, že tradiční výstava klenotů se uskuteční opět až při příští volbě prezidenta. O výstavě v konírně uváděli, že její součástí budou i cenné rukopisy, a bude tedy třeba na výstavě z klimatických důvodů regulovat počet návštěvníků.

Kapacita konírny je z těchto důvodů prý kolem 600 lidí denně, nelze do ní pustit tisíce lidí, které se za den přicházejí podívat na tradiční výstavy klenotů.

Související

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

Více souvisejících

Pražský Hrad korunovační klenoty Karel IV. (700 let od narození)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy