Kauzu odměn v ROP Severozápad iniciovala senátorka Dernerová

Ústí nad Labem - Lékařka a mostecká senátorka Alena Dernerová (nez. za Severočechy.cz) byla iniciátorkou policejního vyšetřování, na jehož konci stojí před soudem bývalý hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, tři bývalí ředitelé i současná ředitelka úřadu ROP Severozápad kvůli údajně neoprávněně vyplaceným konkurenčním doložkám. Čelí obžalobě ze zneužití pravomoci za to, že úřad dvěma bývalým ředitelům úřadu Petru Kušnierzovi a Pavlu Markvartovi vyplatil statisícové částky. Dernerová dnes před soudem potvrdila, že podnět policii dala právě ona.

Kromě Šulce státní zástupce obžaloval i Markvarta, bývalého ředitele Jiřího Červinku, současnou ředitelku úřadu Janu Havlicovou a bývalého právníka úřadu Jana Martinovského.

Dernerová se obrátila na policii poté, co podle zákona o svobodném přístupu k informacím získala soupis mezd a finančních odměn někdejšího ředitele úřadu ROP severozápad Kušnierze. O informace požádala poté, co byl Kušnierz poprvé v roce 2011 obviněn a později pravomocně odsouzen za úplatky. "Začala jsem se zajímat o to, proč pan Kušnierz zneužíval svoji pravomoc. Zajímalo mě, jaké bylo jeho finanční ohodnocení, když si musel přivydělávat takto," řekla dnes před soudem Dernerová. Odpovědi úřadu podle senátorky prozkoumal její spolupracovník a zarazila ho právě konkurenční doložka. Dernerová poté podala trestní oznámení.

Bývalý hejtman, který byl v obě Kušnierzova prvního obvinění předsedou výboru ROP Severozápad, podle žalobce žádal, aby Kušnierzovi, jenž byl ve vazbě, byla vyplacena odměna. Žalobce uvedl, že Červinka, Markvart a Martinovský připravili konkurenční doložku, kterou pak schválil výbor ROP Severozápad. "Dohoda obsahovala v rozporu s platnou právní úpravou ujednání konkurenční doložky spočívající v závazku Petra Kušnierze zdržet se po skončení předmětného pracovního poměru po dobu osmi měsíců výkonu výdělečné činnosti, která byla předmětem činnosti zaměstnavatele nebo jiné činnosti," stojí v obžalobě. Vyplacením odměn byl podle obžaloby mimo jiné porušen zákon o úřednících. Škoda v případě Kušnierze údajně činí více než 740.000 korun.

Obdobná konkurenční doložka byla podle žalobce uzavřena při jmenování Markvarta ředitelem. I on byl později obviněn a dosud čelí obžalobě z ovlivňování projektů ROP Severozápad. V této části kauzy čelí obžalobě i Havlicová, která nechala Markvartovi konkurenční doložku, i když sníženou, vyplatit. U Markvarta škodu žalobce vyčíslil na 582.000 korun. Mzdová účetní úřadu Jana Vaňková dnes před soudem řekla, že Markvart měl původně dostat 12 měsíčních platů, nakonec jich bylo osm. Úřad podle ní vycházel z názoru externího právníka, který řekl, že na vyplacení peněz má nárok.

Všichni obžalovaní kromě Jiřího Červinky vinu odmítli. Tvrdí mimo jiné to, že nemohli porušit zákon o úřednících, protože ROP Severozápad nemá úředníky, ale zaměstnance. Jediný, kdo se přiznal, je Jiří Červinka. ROP Severozápad se k trestnímu řízení nepřipojil.

Související

Ilustrační foto

Před soudem stane kvůli dotaci z ROP Severozápad deset lidí

Před ústeckým krajským soudem stane deset lidí obžalovaných v souvislosti s dotací z regionálního operačního programu (ROP) Severozápad na rekonstrukci mosteckého hotelu. Hlavní postavou případu je bývalý ředitel a bývalý akcionář regionální stavební firmy Herkul Vladimír Repáč.

Více souvisejících

rop severozápad Alena Dernerová Jiří Šulc (ústecký exhejtman)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 2 hodinami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 4 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy