Útočil Nečesaný? Kadeřnice může mít amnézii, jsme na tenkém ledě, řekl znalec

Hradec Králové - Kadeřnice, která v únoru 2013 v Hořících utrpěla po napadení těžké zranění hlavy, si nemůže útok vybavovat zcela přesně.

Vlivem úrazu má poruchy paměti, řekl dnes u Krajského soudu v Hradci Králové Miloslav Kopeček, který se podílel na zpracování znaleckého posudku. Napadená žena loni v září před soudem vypověděla, že útočil Lukáš Nečesaný, který však obžalobu opakovaně odmítá.

Hradecký soud dnes dopoledne hlavní líčení odročil na 24. března, kdy vyslechne jednoho znalce, další svědky a předseda senátu Jiří Vacek předpokládá, že zazní i závěrečné řeči i rozsudek.

"Vlivem úrazu, který byl, jistě došlo k poruchám paměti, diskutabilní je, jak jsou rozsáhlé, na to nikdo nedovede odpovědět," řekl spolutvůrce posudku, který zadal hradecký soud. Podle znalce u ženy mohlo nastat zkreslení a výpověď nemůže být zcela věrohodná. "Není a nebyla zachována takzvaná epizodická paměť, jiné druhy paměti jsou zachovány," řekl Kopeček. Dodal, že lékaři u ženy nezjistili, že by měla sklony si vymýšlet.

Znalec připustil, že do ženiny paměti se mohly promítnout dodatečně získané informace například z médií či od dalších lidí. "O tom můžeme spekulovat, může to mít roli takovou či onakou. Je to spekulativní, pohybujeme se na tenkém ledě," řekl znalec.

Dnes dopoledne vypovídali také znalci, kteří se podíleli na zpracování jednoho z předchozích posudků. Například psychiatr Petr Kozelek potvrdil, že je možné, aby se člověku po úrazu vrátila paměť. "Závisí to na rozsahu poškození mozku," řekl Kozelek. Soud četl také další listinné důkazy, například lékař záchranné služby uvedl, že žena po útoku nebyla schopná komunikace, pouze sténala. Další ze zasahujících záchranářek uvedla, že u ženy, která měla velké rány na hlavě, zajistili životní funkce a přenesli ji do sanitky. "Řešili jsme velkou ztrátu krve a prochladnutí napadené," citoval soud.

Související

Vrchní soud v Praze

Luděk Nečesaný osvobozen v korupční kauze, vrchní soud zamítl odvolání žalobce

Osvobození bývalého šéfa liberecké krajské nemocnice Luďka Nečesaného a jeho manželky Šárky v korupční kauze je pravomocné. Pražský vrchní soud dnes zamítl odvolání státního zástupce. Obžaloba tvrdila, že Nečesaný přijal od několika firem úplatky v celkové výši 23 milionů korun. Podle justice se ale nepodařilo prokázat, že se skutek stal.
Soud, ilustrační foto

Kauza Nečesaných zůstala soudci, který soudil i jejich syna

Odvolání v korupční kauze bývalého ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného a jeho ženy Šárky bude s konečnou platností řešit stejný soudce, který měl na starosti i případ jejich syna Lukáše. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí pražského vrchního soudu Kateřina Kolářová. Manželé Nečesaní tedy neuspěli se svou stížností, kterou řešil Nejvyšší soud.

Více souvisejících

Luděk Nečesaný napadení soudy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 12 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy