Rok od únosu Čecha v Libyi: Rodina stále věří. Je ještě naživu?

Praha - Je to už rok, co v Libyi unesli ozbrojenci napojení na Islámský stát devět lidí včetně Čecha - Pavla Hrůzy z Velkého Meziříčí. Stejně jako ostatní pracoval pro společnost na ropném poli. Dodnes o něm nejsou žádné zprávy. Podle všeho se nepodařilo kontaktovat únosce.

Už rok o něm rodina ani blízcí nemají žádné zprávy. Loni na začátku března otce 3 dětí Pavla Hrůzu z Velkého Meziříčí a dalších jeho osm spolupracovníků z ropné společnosti zajali v Libyi ozbrojenci. Od té doby se neví, kde by mohl být a ani to, jestli je vůbec naživu. Jeho nejbližší už začínají být zoufalí.

"Znám manželku, to si nikdo nedokáže představit, co prožívají," uvedla pro TV Nova jedna ze známých rodiny. Sama manželka s médii mluvit nechce, přestože zveřejnění kauzy by mohlo k vyřešení případu napomoci. "Nezlobte se, ale nebudu se s váma bavit," řekla jen.

Známí sousedé i lidé z Velkého Meziříčí stále věří, že se unesený Čech, který bydlí v jednom z rodinných domů vrátí v pořádku domů. Dosvědčila to i anketa mezi místními obyvateli, kteří stále doufají v jednání o výkupném.

Po Pavlu Hrůzovi, který na ropném poli v Libyi pracoval pro společnost, která dělníkům zajišťovala občerstvení, pátrá i Interpol. Navázat kontakt s únosci se snaží i česká diplomacie. "My úplně přesně nevíme, s jakým záměrem byli všichni unesený, hledají se cesty, kdo k těm lidem může přijít, kdo je může oslovit," sdělil neurčitě bezpečnostní expert Andor Šándor.

Radikálové už pár týdnů po únosu propustili 2 Bangladéšany a jednoho muže z Ghany, které zajali spolu s Hrůzou. Další dva zajaté ve stejné době, Srba a Rakušana pomohla na začátku letošního roku osvobodit česká tajná služba. Zajatci z Evropy mívají pro únosce větší cenu - i Pavla Hrůzu by mohli chtít vyměnit za tučné výkupné.

Třeba za v Pákistánu unesené Češky Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou zaplatila Česká republika podle všeho zhruba 145 milionů korun. Únosci je propustili po dvou letech.

Související

Více souvisejících

únos Pavla H. Islámským státem Libye

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 49 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy