Kdo ukradl 77 milionů? Hlavní podezřelý zpochybnil výpověď bratra, velitel auta změnil trasu

Brno - U brněnského soudu se dnes opět začala řešit loupež z roku 2006, při níž tři pachatelé maskovaní jako policisté odcizili 77 milionů korun. Ze zločinu se zpovídají Roman a Antonín Dolíhalovi a Jaroslav Havlík. Dalším obžalovaným je Jiří Bartoněk.

Loupež se stala 9. srpna 2006. Tři muži oblečení v policejních uniformách přepadli vůz bezpečnostní služby Brink's C.L. Zmocnili se více než 77 milionů korun, peníze se nikdy nenašli. Tělo velitele vozu se našlo o čtyři roky později na jedné ze skládek na Brněnsku.

Soud začal krátce po deváté hodině a vymezil dvě hodiny na to, aby si mohli obžalovaní navzájem klást otázky, což se při prvním hlavním líčení stihlo jen z části. Roman Dolíhal se bratra ptal na počet kufrů v přepadeném autě nebo na hodnoty uloupených bankovek. Antonín Dolíhal, který spolupracuje na objasnění případu s policií, však řekl, že si takové podrobnosti nepamatuje.

"Můj bratr má naučenou výpověď, ale není schopný odpovědět na položené otázky. Nemůže k tomu nic říct, protože tam nebyl," uvedl Roman Dolíhal. Sám přitom uvedl, že z vlastní znalosti práce přepadené firmy ví, kolik mělo být kufrů a jaké množství jakých bankovek se vozí.

Jako svědek promluvil řidič vozidla Antonín Jurný. Řekl, že na den přepadení byla naplánovaná cesta do Rousínova, Slavkova u Brna, do Bučovic a poté do Prostějova. Podle Jurného však velitel vozidla rozhodl, že se pojede nejprve do Bučovic, do Slavkova u Brna, Rousínova a pak do Prostějova. "Je běžné, že velitel změní trasu. Musí to ale nahlásit dispečerovi a praxe je taková, že se to nahlašuje. On to ale nenahlásil. Mně však změna trasy přišla logická, protože jsme ušetřili čas," uvedl Jurný.

Svědek také připustil, že na místě mohli být čtyři lupiči, jistý si však byl pouze třemi. Zároveň vypověděl, že když muži vůz přepadli, velitel až příliš rychle odjistil zadní dveře. Hlavní podezřelý Roman Dolíhal po výslechu Jurného řekl, že je svědkova výpověď v rozporu s výpovědí jeho bratra Antonína, který se k loupeži přiznal a označil za hlavního organizátora právě Romana Dolíhala. Roman Dolíhal tvrdí, že jsou ve výpovědích rozpory, protože Antonín Dolíhal na místě nebyl, kdežto Jurný si ji jako řidič musí pamatovat.

Romanovi Dolíhalovi hrozí doživotí, Antonínovi Dolíhalovi hrozí 15 let stejně jako jejich třetímu komplicovi Jaroslavu Havlíkovi. Čtvrtým obžalovaným je Jiří Bartoněk, který měl pomáhat odklidit tělo zavražděného velitele přepadeného vozu. Bartoň a Antonín Dolíhal se přiznali, Havlík a Roman Dolíhal vše popírají.

Související

Více souvisejících

loupež Roman Dolíhal soudy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 2 hodinami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 4 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy