Chatu Libušín znovu postaví firma Archatt za 80 milionů, přípravy začnou letos

Rožnov pod Radhoštěm - Vyhořelou chatu Libušín na Pustevnách znovu postaví za 80 milionů korun brněnská firma Archatt. ČTK to dnes řekl Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které památku spravuje. Přípravy začnou již letos, samotná stavba začne za rok. Libušín postavený v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče zničil předloni v březnu požár.

Muzeum firmu vybralo v soutěži, jedna z pěti firem, které o zakázku usilovaly, se však odvolala a její námitku bylo třeba přezkoumat. "Potvrdilo se však, že původní postup byl správný. Námitku jsme zamítli, firma se pak na úřad pro ochranu hospodářské soutěže již neodvolala," uvedl Ondruš. Muzeum podle jeho slov s firmou Archatt podepíše smlouvu do dvou týdnů.

Archatt podle Ondruše nabídl v soutěži nejnižší cenu, projektová cena byla o 20 milionů vyšší. "Podle referencí jsme vybrali dobrou firmu za dobré peníze," uvedl. Všechny firmy v soutěži podle jeho slov prokázaly, že jsou schopné zakázku realizovat, rozhodovala tak cena.

Muzeum plánovalo začít se stavbou již letos na jaře. Odvolání firmy však zahájení oddálilo a později již nebylo možné, protože k obnově Libušína bude použito dřevo ze zimní těžby, která končí v březnu. Ve hře tak byla i varianta, že se práce posunou o celý rok. Podle Ondruše je však s vítěznou firmou předběžně domluveno, že letos se budou likvidovat zbytky objektu a dělat základy, v listopadu se vytěží dřevo, které se přes zimu upraví a nachystá. Stavba by měla začít příští rok na jaře. "Skluz tedy nakonec nebude tak velký," uvedl Ondruš.

Brněnská firma podle se informací na jejich internetových stránkách zaměřuje se na péči o památky, vznikla v roce 1992, má 150 zaměstnanců. Vedli například projekční a přípravnou činnost při obnově vily Tugendhat, pražského Národního divadla nebo na kroměřížském zámku.

Muzeum chce při stavbě respektovat tradiční postupy. Libušín patřil k jedněm ze symbolů Pusteven, sloužil jako restaurace. Na jeho obnovu přispívají také lidé, firmy a různé instituce. Na účtu sbírky je již přes 10 milionů korun. Pomoc již dříve přislíbilo ministerstvo kultury, muzeum by mělo získat peníze i z pojišťovny.

Policie již kvůli požáru obvinila padesátiletého muže z Karvinska, podle ní zanedbal v roce 2007 opravu komínových těles této kulturní památky. Muži hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti až osm let vězení.

Související

soudy

Požár chaty Libušín bez trestu. Soud zprostil kominíka obžaloby, pochybnosti zůstávají

Okresní soud ve Vsetíně dnes zprostil čtyřiapadesátiletého Pavla Pryszcze z Karvinska obžaloby ze způsobení požáru chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech, která byla národní kulturní památkou. Muž podle obžaloby způsobil neštěstí tím, že v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles. Libušín postavený v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče shořel v březnu 2014.

Více souvisejících

Libušín (chata) památky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy