Mrtvoly v pytlích a zalité vápnem. Padne za vraždy na Nymbursku výjimečný trest?

Praha - Státní zástupkyně dnes navrhla výjimečný trest pro Josefa Šimka, který podle obžaloby figuruje jako hlavní postava v případu dvojnásobné vraždy, jejíž oběti byly nalezeny v Záhornicích na Nymbursku. Podle jejího závěrečného návrhu by mu soud měl uložit 20 let vězení. Jeho komplicovi, Václavu Štorkovi, navrhla 12 až 13 let vězení. Šimek i Štorek tvrdí, že vraždy nespáchali. Rozsudek v případu záhornických vražd vynese soud ve čtvrtek. Šimek i Štorek čelí obvinění i z další vraždy, kterou soud projedná v květnu.

V případu figurují další tři muži, kteří mají spíše okrajové role, za machinace s pozemky, krácení daní či vyvádění peněz jim hrozí až deset let vězení.

První vražda se podle obžaloby stala v polovině ledna 2003, tedy deset let před nálezem těl. Obětí byl tehdy sedmašedesátiletý Čechošvýcar, vlastník pozemků, o které šlo skupině obviněných. Šimek podle obžaloby zabil muže proto, aby odstranil překážku mezi zájmem získat pozemky a neochotou zavražděného parcely prodat. Dalším motivem mohlo být prý to, že se muži nepohodli kvůli zakázce, kterou Šimek údajně předražil. Štorek pak podle ní pomohl Šimkovi tělo ve stodole na Nymbursku ukrýt.

Druhá vražda se podle obžaloby stala v roce 2008. Její obětí byla třiatřicetiletá žena, která figurovala jako bílý kůň ve firmě, která udělala daňové úniky za 42 milionů korun při obchodech s pohonnými hmotami a minerálními oleji. Její smrt měla zahladit stopy trestné činnosti. Ženu podle obžaloby zabil Štorek právě na Šimkův pokyn.

Skupina po první vraždě podle spisu o pozemcích vyjednávala s dědici a zároveň se snažila zařídit změny v územním plánu tak, aby mohly být pozemky výhodně zpeněženy. Gang nakonec pozemky od pozůstalých získal v roce 2007 za pět milionů korun, přičemž znalci jejich hodnotu odhadli na 50 milionů korun. Obhajoba to dnes ale zpochybnila, podle ní byly pozemky prodány za běžnou cenu.

Státní zástupkyně pro Šimka navrhla souhrnný trest za dvojnásobnou vraždu, podvod a krácení daní. Štorkovi klade za vinu vraždu a nadržování. Podle obhajoby ale nebyla vina obžalovaných prokázána. Celé trestní řízení prý bylo vedeno výhradně v neprospěch obžalovaných, všichni navíc vinu popírají.

Muž byl podle obžaloby zastřelen jednou ranou do týla ve svém bytě v centru Prahy, žena zemřela po třech ranách do hlavy přímo v Záhornici. Obě těla byla zabalena do igelitových pytlů a do spacích pytlů, oddělovala je masivní betonová deska. U první oběti byly v zemi zalité vápnem také její osobní věci. Policie pohřbená těla našla 1. října 2013 pod objektem, který vytipovala, když pátrala po osudu zavražděných a prověřovala různé nemovitosti, které souvisely s obviněnými lidmi.

Šimek, který se dnešního jednání nezúčastnil, v březnu uvedl, že je celá kauza postavena na účelových odposleších. Na záznamech se ale k činu přiznal, což později odůvodnil tím, že se bál, aby nebyl kvůli vraždě stíhán někdo z jeho rodiny.

Šimek tehdy také uvedl, že se o zakopaných mrtvolách dozvěděl od muže, který zemřel v roce 2010. Policie však z jeho vraždy obvinila právě Šimka a Štorka. Policisté se domnívají, že se obávali prozrazení předchozí trestné činnosti, a proto se rozhodli muže odstranit. Podle policie se vraždu snažili zamaskovat tak, že oběť spáchala sebevraždu. Tento případ začne soud projednávat v květnu.

Související

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Více souvisejících

Vražda nymburk soudy

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy