Alžběta II. navštívila Česko před 20 lety. Jak na ni lidé vzpomínají?

Praha - Královna Alžběta II. slaví devadesátiny a spolu s ní i celá Británie i zbytek Evropy. Českou republiku přitom navštívila jen jednou, před dvaceti lety. Jak na ni vzpomínají lidé, s nimiž se setkala?

Britská panovnice přiletěla soukromým letadlem 27. března 1996 se svým manželem princem Filipem. V Praze si prohlédla například Karlův most a Staroměstské náměstí a navštívila koncert v Rudolfinu, kde vyznamenala světoznámého dirigenta Libora Peška řádem britského impéria.

Před žádným koncertem jsem nikdy neměl takovou trému jako při této příležitosti. O pauze koncertu v Rudolfinu nahoře v salonku mi královna řád předala za přítomnosti prezidenta Havla a prince Filipa," popsal dirigent Pešek nezapomenutelný okamžik.

"Královna Alžběta II. má na Českou republiku mnoho vzpomínek, já sám jsem s ní prohodil pár vět v roce 2012, vzpomínala na mnoho lidí, kteří ji přišli pozdravit v Brně, na večeři ve Španělském sále. Posteskla si sama, že by některá místa navštívila ještě jednou," doplnil šéf protokolu Hradu Jindřich Forejt.

"Vždy, když jsme ji oslovili Vaše Veličenstvo, ona se tak skromně usmála, že na tom tak hrozně netrvá," vyprávěl s úsměvem bývalý mluvčí prezidenta Havla Ladislav Špaček.

V Brně tehdy královna dostala jako dar soupravu šperků z českých granátů a osmnáctikarátového zlata. Celou návštěvu doprovázela přísná bezpečnostní opatření. V Praze byla se svým manželem ubytována v Lichtenštejnském paláci, ostatní členové doprovodu v hotelu v centru metropole.

Při návštěvě královský pár využíval dva vozy Rolls-Royce. "Vzpomínám si, když přijela na Pražský hrad a prezident Havel ji uchopil za loket a trochu ji nasměroval. V tu chvíli na něj vyskočil voják a řekl: 'Don't touch her majesty, please', nedotýkejte se královny, prosím," vzpomněl si Špaček.

K 90. narozeninám popřál královně dopisem i prezident Zeman. "V závěru svého dopisu královně přeje, aby nejenom 21. duben, ale i mnohé dny další strávila v místech, které jí dávají potřebnou sílu, a s lidmi, kteří jí přinášejí radost a inspiraci, a to je myslím jedno z nejdůležitějších," sdělil Forejt.

Na rozdíl od své matky tu její syn princ Charles byl už několikrát. Naposledy navštívil i Moravu, kde si připil slivovicí.

Související

Více souvisejících

Královna Alžběta II. Česká republika Ladislav Špaček

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy