Policista Kadlec je navíc rasista? Odmítl dát krev, protože lékař je černoch

Praha - Policejní důstojník Karel Kadlec, který v dubnu v Praze naboural 29 aut, má potíže s alkoholem a patrně je také rasista. Vyšlo najevo, že u své předchozí nehody odmítl v nemocnici poskytnout krev ke zkoušce s odůvodněním, že lékař je černoch.

Policejní důstojník Karel Kadlec ve své osobě postupně skládá podivuhodný obrázek o tom, kdo také může učit na policejní akademii budoucí policejní elity a dosáhnout dokonce na plukovnickou hodnost.

Deník Právo dnes informoval o jednom z detailů při prvním velkém průšvihu s alkoholem za volantem, který se Kadlecovi stal. Loni v březnu boural Kadlec na náměstí Bratří Synků, když u přechodu zezadu narazil do jiného vozu. Dechová zkouška ukázala, že byl opilý.

Pro normálního řidiče to znamená, že by se měl podřídit následným procedurám - nemocnice, krevní test, výslech, protokol... Kadlec ovšem v nemocnici krev odmítl poskytnout. A vybral si k tomu překvapivý argument. "Policisté ho poté odvezli do Nemocnice Na Bulovce, Kadlec tam ovšem odmítl dát krev s odůvodněním, že tam nejsou dostatečné hygienické podmínky a doktor je černoch," uvedl pro Právo nejmenovaný zdroj.

I přesto, že tehdy trojí dechová zkouška prokázala, že měl Kadlec v krvi více než jedno promile alkoholu, to, že nedal krev, ho od trestu až dosud chránilo. U soudu to totiž způsobilo tzv. důkazní nouzi. Obvodní soud pro Prahu 2 tedy rozhodl, že se Kadlec nedopustil trestného činu, ale pouze přestupku. Odvolací městský soud to ovšem zamítl a věc vrátil k dojednání.

Trest zatím nepadl - mimo jiné i proto, že se na dubnové jednání Kadlec nedostavil. Vzal si prášky na spaní, zapil je alkoholem a vyrazil svým terénním autem řádit do pražských ulic. Na Vinohradech pak v jedné ulici poničil 29 aut. Původně se dokonce mluvilo o 51 poškozených vozech. Hromadná nehoda je ještě v šetření, ale Kadlec už byl obviněn z obecného ohrožení pod vlivem návykové látky.

Související

Soud, ilustrační foto

Kauza Vidkun: Exšéf policie Krejčiřík tvrdí, že neměl informace o možném ovlivňování

Bývalý ředitel olomoucké krajské policie Libor Krejčiřík dnes u soudu řekl, že neměl informace, že by jeho náměstek Karel Kadlec ovlivňoval kauzy. Svou výpovědí ale dnes zároveň popřel obhajobu Kadlece, že to byl naopak on, kdo od vlivných olomouckých osobností sbíral informace a využíval je jako informátory. Podle Krejčiříka Kadlec nikdy o těchto úkonech nepořizoval záznamy, ani jej o tom jako přímého nadřízeného neinformoval. Soud pokračuje příští týden, na řadu by měli přijít v roli svědků další policisté.
Ivan Langer (ODS)

Kauza Vidkun: Ivan Langer u soudu popřel, že měl informace z trestních spisů

Bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer dnes u soudu v kauze Vidkun popřel, že by s obžalovaným podnikatelem Ivanem Kyselým disponovali informacemi z trestních spisů. Připustil však, že mediálně známé olomoucké kauzy spolu probírali, neboť prý hýbaly děním ve městě. Přihlásil se k osobním přátelským vztahům nejen s Kyselým, který je jeho obchodním partnerem, a s obžalovaným bývalým policejním náměstkem Karlem Kadlecem. V kauze Vidkun se cítí jako poškozený než jako svědek.

Více souvisejících

Karel Kadlec rasismus

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 9 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Víkendové počasí: Teplejší bude neděle, vyplývá z předpovědi

Přes dvacet stupňů vyšplhají nejvyšší teploty během nadcházejícího víkendu. Teplejším z volných dní bude neděle, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima o víkendu překročí dvacítku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy