Korunovační klenoty se těší oblíbě. Za dva týdny je vidělo přes 40 tisíc lidí

Praha - Vystavené korunovační klenoty si za dva týdny prohlédlo 40.283 návštěvníků. Znovu budou k vidění v roce 2018.

ČTK to řekl mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek. Prohlídka klenotů byla přístupná zdarma ve Vladislavském sále Pražského hradu, lidé na ni stáli frontu i několik hodin. Dnes to stihli i za dvacet minut

Svatováclavská koruna, žezlo a jablko byly vystaveny v Gočárově vitríně, která byla zhotovena v roce 1929.

Vůbec posledními návštěvníky, kteří si klenoty dnes v podvečer prohlédli, byla rodina z USA. "V Česku jsem už pět měsíců. Jsem tu na stáži na Karlově univerzitě," řekl ČTK Američan. Právě u příležitosti 700 let od výročí narození jejího zakladatele, císaře Karla IV., byly klenoty výjimečně vystaveny.

Související

České korunovační klenoty jsou souborem předmětů ze sbírky Svatovítského pokladu a sloužily jako odznaky (insignie) vlády a moci českých králů. Udělovaly se při korunovaci.

Zájem lidí o korunovační klenoty zůstává velký, podle Hradu nejde zvýšit kapacitu

Kapacitu katedrály sv. Víta, kde jsou vystavené korunovační klenoty, už není možné zvyšovat. V pátek výstavu po vystání několikahodinové fronty vidělo 4500 lidí. ČTK to dnes řekl mluvčí Kanceláře prezidenta republiky Vít Novák. Hrad dnes ve volný den očekává vysoký zájem návštěvníků, vstup do Jižních zahrad, kudy vede fronta ke katedrále, se dnes podle Nováka uzavře pravděpodobně kolem 13:00.

Více souvisejících

korunovační klenoty Praha Pražský Hrad

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy