Dalík dostal za korupci při nákupu pandurů čtyři roky

Praha - Vrchní soud v Praze o rok zmírnil původní rozsudek nad Markem Dalíkem. Lobbista si za korupci při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu odpyká čtyři roky ve vězení.

Dalík musí také zaplatit peněžitý trest čtyři miliony korun. Pokud je nezaplatí, tak stráví ve vězení o dva roky víc. Pravomocný verdikt v kauze padl téměř po dvou letech od začátku soudního procesu.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka, na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse. Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

Podle spisu si o peníze řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Zároveň předstíral, že má vliv na zakázku.

Odvolací soud se z velké části ztotožnil s původními závěry, podle kterých se žádost o peníze za pokračování projektu odehrála. Změnil však právní kvalifikaci z pomoci k přijetí úplatku na pokus o podvod. Jedním z důvodů bylo to, že městský soud sice ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že Dalík chtěl peníze získat pro někoho ze členů vlády. Konkrétní jméno ale soud neuvedl.

Podle předsedy odvolacího trestního senátu Martina Zelenky tím soud překročil svoje mantinely a pustil se spíše do hypotézy a společensko-politického komentáře. Podle pravomocného rozsudku Dalík podváděl tím, že předstíral, že může zakázku ovlivnit. Neprokázalo se naopak, že by šel pro úplatek na žádost někoho z vlády.

Dalík a jeho advokáti po vynesení rozsudku nechtěli s novináři mluvit a urychleně opustili soudní budovu. Náměstek pražské vrchní státní zástupkyně Adam Bašný byl naopak spokojený, přestože navrhoval alespoň osmiletý trest vězení.

Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, kde Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Související

Marek Dalík

Lobbista Dalík neměl ve věznici výhody. Ministerstvo kauzu uzavřelo

Ministerstvo spravedlnosti dnes potvrdilo svůj předchozí závěr, že odsouzený lobbista Marek Dalík neměl ve vězení výhody proti ostatním vězňům. Výhrady úřad nemá ani k tomu, že Dalík dostával v rámci kázeňských odměn propustky. Ministerstvo to označilo za ověřenou praxi znojemské věznice. O výsledcích dalšího šetření informoval dnes v tiskové zprávě mluvčí úřadu Vladimír Řepka.
Ministerstvo spravedlnosti ČR

Zaměstnávání Dalíka v penzionu? Ministerstvo poslalo kontrolu. Zde jsou závěry

Ministerstvo spravedlnosti zatím nezjistilo žádné nestandardní skutečnosti ohledně zaměstnávání odsouzených ve Věznici Znojmo. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí úřadu Vladimír Řepka. Ministerstvo zkontrolovalo situaci ve věznici poté, co média ve čtvrtek informovala o tom, že odsouzený lobbista Marek Dalík docházel pracovat do znojemského penzionu.

Více souvisejících

Marek Dalík kauza nákupu transportérů Pandur

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy