Do ústavu profesorky Sykové míří kontrola, provede finanční audit

Praha - Do Ústavu experimentální medicíny přijde kontrola, aby prověřila finance. Pořad Reportéři ČT v pondělí zveřejnil, že si vědecký tým Evy Sykové, která je též senátorkou za ČSSD, nechával od svých pacientů za terapii kmenovými buňkami vyplácet 150 tisíc korun.

Od rána určitou dobu nefungovaly webové stránky ústavu, na kterých jsou zveřejněny výroční zprávy, ani spolku Buněčná terapie. Členka akademické rady Hana Sychrová dodala, že výroční zpráva z roku 2015 by se na stránkách ústavu měla objevit do konce června.

Finanční kontrolu pošle předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. "Kontroly posíláme na ústavy pravidelně, ale v souvislosti s tím, že odvoláváme paní ředitelku, to má logiku. Půjde o finanční audit," uvedl Drahoš. Konečné odvolání Sykové z funkce ale musí potvrdit rada ústavu. Její předsedkyní je právě Syková. Není obvyklé, aby předsedou rady byl zároveň ředitel ústavu, protiprávní to však není.

Pokud by rada odvolání nepotvrdila, musela by věc pravděpodobně řešit dozorčí rada ústavu. Drahoš k tomu řekl, že dal pokyn radě ústavu, aby se odvoláním neprodleně zabývala a dala mu co nejdříve své stanovisko.

O setrvání Sykové ve funkci první místopředsedkyně vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace bude tento týden jednat i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Související

Volby, ilustrační foto

Kdo bude novým senátorem za Prahu 9? Kalousek na poslední chvíli burcuje voliče

Hodinu a půl před uzavřením volebních místností byla u doplňovacích voleb do Senátu v Praze 9 účast 17,6 procenta. ČTK to řekla mluvčí radnice Marie Kurková. Lidé mohou volit do dnešních 14:00, pak se volební místnosti uzavřou a začne sčítání hlasů. O volné křeslo po Zuzaně Baudyšové (za ANO), která v lednu rezignovala ze zdravotních důvodů, usiluje deset kandidátů. Voličská účast v senátních volbách pravidelně bývá nízká.
Ilustrační foto

Kdo nahradí Baudyšovou? Praha 9 volí nového senátora, zájem je bídný

K doplňovacím volbám do Senátu ve volebním obvodě Praha 9 přišla zatím zhruba desetina voličů. Do 20:30 odevzdalo ve volebních místnostech deváté městské části svůj hlas 11,7 procenta voličů. ČTK to řekla mluvčí radnice Marie Kurková. O volné křeslo po Zuzaně Baudyšové (za ANO), která v lednu rezignovala ze zdravotních důvodů, usiluje deset kandidátů.

Více souvisejících

Eva Syková akademie věd Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Plyšoví bobři, konzervativní anglická vesnice a různé podoby lásky

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kino nabídka se bude tentokrát soustředit především na lásku a její pojetí v mnoha podobách, ať už jde o Kanadu, venkovskou Anglii či depresí prolezlé Česko.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy