Léto je tady. Pozor na tyto druhy hmyzu

Praha - Komáři se obecně považují za otravný hmyz, jenže pozor, můžou přenášet i nebezpečné nemoci a virus zika rozhodně není jediný. Jsou tady ale i další druhy hmyzu, kterým byste se raději měli vyhnout.

Komáři

Největší hrozbou budou komáři rodu Aedea, neboli komára tropického. Ti kromě viru zika můžou přenášet horečku dengue, žlutou zimnici a další nemoci. Výskyt v České republice je poměrně vzácný, ale díky tropickým vedrům se může dostat i k nám. Pokud cestujete do tropického a subtropického pásu, rozhodně byste se měli mít na pozoru.

Další druhy komárů můžou přenášet například západonilskou horečku, která vede k encefalitidě, nebo zánětu mozkových blan. Nejlepší způsob, jak se chránit před komáry je nechodit ven brzy ráno a pozdě večer, zakrýt co největší množství kůže, nejlépe barevným oblečením, používat repelenty a eliminovat stojaté vody kolem místa vašeho pobytu.

Klíšťata

Malé tečky na těle, které často připomínají pihu můžou způsobit taktéž velké trable. Klíště může přenášet bakterie, které způsobují borreliózu. Největší šance na chycení klíštěte je v zalesněných oblastech a loukách s vysokou trávou.

Nejlépe jde kousnutím klíštětem zabránit repelentem a úplným zakrytím přístupu ke kůži. Tričko zastrčit do kalhot a nohavice do bot, nebo ponožek. Po návratu z přírody byste se měli zkontrolovat, jestli ho na sobě nemáte zakousnuté.

Pokud klíště neodstraníte, budete mít příznaky podobné chřipce a na těle červenou vyrážku ve tvaru terče. V takovém případě byste měli okamžitě vyhledat lékaře, který vám předepíše antibiotika.

Mravenci

Mravenci jsou sociální hmyz, který žije v koloniích a pokud člověk narazí na mraveniště, může očekávat opakované kousance a bodance. U alergiků by to mohlo vyvolat i vážné zdravotní problémy.

Nejhorší jsou bodance mravence červeného, který je původem z Jižní Ameriky, ale můžete na ně narazit i u nás, protože přicestovali společně v bednách s ovocem. Tento druh mravence nejprve kousá a až pak bodá, kdy přitom vypustí jed, který vám způsobí pocity pálení. Pak se v místě bodnutí vytvoří puchýř, který je náchylný na infekci, takže by se měl udržovat v čistotě.

Vosy a včely

Vyhnout se včelám a vosám je opravdu těžké, narazíte na ně na pikniku, na zahradě atd. A ačkoliv jejich bodnutí je nepříjemné a bolestivé, pro většinu lidí není nebezpečné. Lidi, kteří jsou na bodnutí hmyzem alergičtí, by mohli být v ohrožení života, hlavně kvůli anafylaktickému šoku, jak informuje server Live Science.

Pokud víte, že jste vy nebo vaše dítě náchylné na bodnutí hmyzem, měli byste mít vždy u sebe EpiPen, který vám v případě těžkého alergického šoku může zachránit život. Injekční roztok poskytne dávku epinefrimu (adrenalinu), který pomůže kontrolovat nežádoucí účinky po alergické reakci.

Související

Sršeň

Změny počasí mají na přírodu výrazný dopad. Zanedlouho s námi může být hmyz celoročně

Ačkoliv podzim většinou znamená čas, kdy se hmyz pomalu vytrácí a začíná zimovat, stále častěji se ukazuje, že doba, po kterou zůstává aktivní, se prodlužuje. Stejně jako u jiných druhů je životní cyklus hmyzu řízen přírodními podmínkami, ty se ale vlivem oteplování mění. A jednou bychom se mohli dočkat nelichotivé budoucnosti, ve které hmyz budeme vídat celoročně.

Více souvisejících

Hmyz komáři Léto

Aktuálně se děje

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

včera

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

včera

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy