Pokřikující bezdomovci, opilci a špína. Děti ze školky tu mají strach

Jilemnice - V jilemnické městské části Hrabačov se nachází na první pohled poměrně nenápadná budova. Jedná se o bývalý hotel Cedron, který je opuštěný, chátrá a přitahuje bezdomovce a narkomany. Místním obyvatelům se situace nelíbí a sepisují petici za vyřešení tohoto neuspokojivého stavu.

Nebezpečný objekt se nachází jen několik metrů od zahrady mateřské školy. A to je jeden z hlavních problémů, provoz školky hned vedle ruiny plné agresivních bezdomovců, je velmi obtížný: "Když chodíme na zahradu, tak vždycky paní učitelka musí projít celou zahradu, protože se tady povalují třeba kliky od dveří, boty nebo lahve od alkoholu. Takže se to musí nejdřív uklidit a potom teprve můžou jít děti na zahradu," popisuje komplikace zaměstnankyně mateřské školy.

Bezdomovci z budovy na děti také často pokřikují, povalují se opilí v příkopě nebo dokonce v blízkosti školky kálejí. Problémem je, že budova je soukromým majetkem a město tak nemá žádné kompetence s ní nakládat. "Je to v majetku soukromé osoby, která se dostala do dluhů a teď je v insolvenčním řízení," vysvětluje místostarosta města Jilemnice Vladimír Vinklář.

Vedení města se dle slov místostarosty snaží celou situaci řešit: "Neustále kontaktujeme insolvenční projekt Hradec Králové, který tuhle situaci má na starosti a žádáme je a prosíme, aby nějakým způsobem hotel zabezpečilo a zajistilo. Vždy se nám dostane odpovědi, že oni nevědí, jak to zajistit, že musejí mít souhlas majitele a že ten majitel, dlužník, s nimi nespolupracuje," popisuje Vladimír Vinklář.

Dohadování se ale neúměrně protahuje a místním dochází trpělivost. Výjezdy policie k bývalému hotelu jsou čím dál častější a loni v budově dokonce hořelo. Místostarosta Vinklář proto nařídil městským strážníkům, aby objekt kontrolovali každý den a bezdomovce odtamtud vyháněli. To ale bohužel stejně nepomáhá.

Jediným možným řešením se zdá prodej budovy a její následná demolice nebo nákladná rekonstrukce. Podle insolvenčního správce se k tomu snad konečně schyluje. Zadlužený majitel objektu prý původně za nemovitost požadoval nesmyslně vysokou částku, nedávno však slevil a tak se snad konečně pohnou ledy. "Nyní se jedná asi se šesti zájemci o prodeji, horizont zpeněžení vidím měsíc, maximálně dva," sdělil nám insolvenční správce Václav Buriánek.

Co bude s bývalým hotelem po jeho prodeji, se neví. Nejpravděpodobnější variantou ale bude jeho demolice. Ať tak, či tak, podle místostarosty Vinkláře bude jednodušší se s novým majitelem domluvit na dočasných opatřeních, jak zajistit budovu před neoprávněným vniknutím. Dle slov insolvenčního správce nejvyšší nabídka za nemovitost již přesahuje milion korun. Jestli půjde nakonec chátrající hotel k zemi, o tom rozhodne až jeho nový majitel. Nejvíce by si však určitě oddychli rodiče dětí, které navštěvují přilehlou mateřskou školu.

Související

Marian Jurečka

Stát zakáže vychovávat děti výpraskem. Trestat za to ale rodiče nebude

Připravovaná novela zákona by měla podle ministra práce Mariana Jurečky odlišit výchovu dětí od domácího násilí. I přes uzákonění nepřípustnosti fyzických trestů v rámci novely by však pravděpodobně neměly být stanoveny tresty pro rodiče, kteří budou stále používat výchovný výprask.

Více souvisejících

Děti, dětské Jilemnice Bezdomovci

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy