Pokémoni na pietních místech? Mějte úctu k padlým hrdinům

Praha - Pokémoni se v posledních dnech chytají úplně všude. A to doslova. Někdy bohužel i na místech, kde to ani v nejmenším není vhodné. Někteří hráči se totiž nezastaví ani před památníkem obětem holocaustu.

Jeden z případů se objevil nedávno v Muzeu holocaustu ve Washingtonu. Návštěvníci sice zpovzdálí vypadali, jakoby se zajímali o exponáty, ve skutečnosti se ale snažili ze všech sil pochytat přítomné pokémony ve hře Pokémon Go. Vedení muzea ihned prohlásilo, že bude usilovat o vyloučení jejich prostor ze hry.

A není potřeba chodit až do Washingtonu. I u nás je spousta míst, kde hraní této návykové hry není zkrátka vhodné. Kupříkladu památník v Terezíně nebo v Lidicích, prostory bývalého internačního tábora v Letech u Písku nebo jakékoliv hřbitovy.

Proti hraní populární hry na pietních místech se postavil i ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát: "Spolu s dalšími paměťovými institucemi považujeme hraní hry Pokémon Go na místech spjatých historicky či tematicky s válečným utrpením za krajně nevhodné a necitlivé, rušící pietu památných míst," stojí v oficiálním prohlášení. "Místo utrpení lidí není místem, kde se mají provozovat zábavné hry," dodává Pavlát.

Jak přesně by se dalo technologicky zabránit hraní této celosvětové hry na některých místech, není jasné. Ale stejně jako ve Washingtonu se zvažují podobné kroky i u nás: "Obrátíme se na provozovatele s žádostí, aby neumožnil v prostorách Židovského muzea v Praze tuto hru hrát. Předpokládám, že stejný zájem bude mít i Památník Lidice nebo Památník Terezín a další," popisuje další postup ředitel Židovského muzea v Praze a zároveň prosí návštěvníky, aby na těchto místech hru nehráli.

"Žijeme ve světě, který žije konzumem a zábavou bez ohledu na cokoliv jiného. Já bych chtěl věřit, že alespoň někteří jsou schopni reflektovat, že zábava není vhodná vždy a za každých podmínek," apeluje Pavlát na zdravý rozum hráčů.

Související

PC hry

Vývojáři slaví 28. říjen, nabídnou české a slovenské pc hry se slevou

Zájemci si budou moci od dnešního večera kupovat české a slovenské počítačové hry na digitální distribuční platformě Steam se slevou, desítky vývojářských studií tak oslaví 102. výročí vzniku Československa. Dnes o tom v tiskové zprávě informovala Asociace českých herních vývojářů. Jde o první akci, pokud se osvědčí, mohla by být každoročně.

Více souvisejících

PC hry památky život

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 37 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje, zákazu navzdory

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje limit stanovený Radou bezpečnosti OSN. Uvedl to mluvčí Rady Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy