Schizofrenička Orlová zůstává v detenci. U soudu litovala smrti studenta, kterého ubodala

Brno - Městský soudu v Brně dnes rozhodl o dalším setrvání Barbory Orlové (27) v zabezpečovací detenci, kde skončila poté, co v roce 2014 ve Žďáru nad Sázavou ubodala studenta Petra Vejvody (16). Nad svým činem dnes vyjádřila lítost.

Orlová zaútočila nožem na studenty v roce 2014. Kromě Vejvody zranila další dvě studentky, další utrpěla šok a zranění utrpěl i zasahující policista. Ženu přitom asi tři čtvrtě roku před útokem propustili z ústavní péče, kde pobývala z nařízení soudu kvůli tomu, že už v roce 2012 zaútočila na školu v Havířově, kde pobodala vychovatelku a malou školačku si vzala jako rukojmí.

Žena byla podle znalců v době činu nepříčetná, trpí paranoidní schizofrenií. Orlová dnes řekla, že se dříve řídila bludy a nyní už zhruba rok žádnými netrpí kvůli léčbě prášky. Podle komise bezpečnostní riziko pro společnost přetrvává.

Orlová vypověděla, že není den, aby nemyslela na to, co se stalo. "Mrzí mě to, trápí mě to, beru antidepresiva. Neměla jsem v úmyslu nikoho připravit o život. Kvůli nemoci jsem se řídila bludy a nevěděla jsem, co dělám. Nechápu, že jsem něco takového vůbec mohla vymyslet," uvedla Orlová.

Se svou nemocí je smířená a už dříve na ni brala léky. Potom však některé vynechala kvůli tomu, že z nich byla unavená. "Pak jsem znovu všemu podlehla. Nyní už vím, že prášky budu brát do konce života. Jsem úplně jiný člověk, pokud je beru a pokud ne. Měla jsem je brát už předtím, je to pro mě ponaučení na celý život," řekla Orlová.

Primář psychiatrie detenčního ústavu Vladimír Smékal u soudu vypověděl, že se u Orlové po dobu pobytu v detenci vyskytla ojedinělá sluchová halucinace, avšak žena nebyla nijak agresivní. Podle komise odborníků ústavu se Orlová po nástupu do detence začlenila dobře a její stav je uspokojivě stabilizovaný.

"Stávající doba pobytu v zabezpečovací detenci je příliš krátká na to, abychom mohli hovořit o změně ochranného opatření. Vzhledem k tomu, že dotyčná už v minulosti obelhala zdravotnický personál, je nutná mimořádně vysoká míra opatrnosti vzhledem k ochrannému opatření," zdůraznil ale Smékal.

Státní zástupce Ivo Hahn s ohledem na doporučení komise ústavu navrhoval prodloužení pobytu v zabezpečovací detenci. "Jedenáctiměsíční doba pobytu v detenci je nepřiměřeně krátká na to, aby mohla nastat změna a mohla být převedena do psychiatrické léčebny. O propuštění na svobodu s ambulantní léčbou nemůže být v tuto chvíli řeč," uvedl Hahn. Změnu nenavrhoval ani obhájce Hynek Gaja.

Soud se s návrhem státního zástupce ztotožnil. "Musíme vzít ohled na to, že zabezpečovací detence je primárně zřízena jakožto ústav, v němž mají být izolovaní skutečně mimořádně nebezpeční jedinci, kteří jsou velkým nebezpečím pro společnost. Účelem je účinná ochrana poškozených. Jako soud musíme vzít ohled na to, že trpěli nevinní lidé a byl zmařen život," uvedl soudce Libor Hanuš.

Umístění Orlové do psychiatrické léčebny soud vyloučil podle něj z toho důvodu, že by mohl být personál v ohrožení a také by dotyčná měla volnější režim s vycházkami. "Je potřeba konstatovat, že nemoc si Barbora Orlová nevybrala a může se to stát každému, mohla ale ovlivnit další okolnosti," dodal Hanuš. Rozhodnutí soudu přivítal otec zemřelého studenta Kamil Vejvoda. Podle něj je Orlová nebezpečný člověk.

Související

Ilustrační fotografie.

Soud nepravomocně ukončil detenci ženy, která ve Žďáru zabila studenta

Městský soud v Brně nepravomocně ukončil zabezpečovací detenci Barbory Orlové, která v roce 2016 zabila ve škole ve Žďáru nad Sázavou šestnáctiletého studenta. Pobyt v detenci by nyní měla nahradit ústavní léčba v psychiatrické nemocnici. Rozhodnutí není pravomocné, státní zastupitelství má možnost podat stížnost.
Žďárská tragédie: Mladík, který před šílenou útočnicí chranil život své kamarádky.

Schizofrenička ubodala studenta. Dostane se teď z ústavu?

Brno - Brněnský soud už za několik dní rozhodne, zda nechá v zabezpečovací detenci Barboru O. nebo ji propustí. Psychicky nemocná žena před dvěma lety ubodala ve Žďáru nad Sázavou studenta střední školy a v roce 2012 pobodala učitelku v mateřské škole. Znalkyně přitom loni připustila, že by se Barbora mohla dostat na svobodu. Psycholog a někteří lidé jsou však přesvědčeni, že by měla v detenci zůstat.

Více souvisejících

vražda na střední škole ve Žďáru nad Sázavou (14.10.2014)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy