V Brně řádí žloutenka: Ani nevíme, jak jsme se nakazili. Teď nás čeká několik měsíců zotavování, říká mladý pár

ROZHOVOR – V Jihomoravském kraji stále více přibývá nakažených žloutenkou typu A. Zatímco v minulých týdnech bylo deset až 15 nově nakažených týdně, v posledním týdnu přibylo hned 20 pacientů. Od začátku roku evidují hygienici 171 nakažených. Nejvíce nemocných je ve věkové kategorii 20 až 44 let. Právě do této kategorie patří i dva pacienti se žloutenkou - Marek a Tamara z Brna. Mladý pár pro server EuroZprávy.cz prostřednictvím e-mailů přímo z nemocnice popisuje, jak se u nich nemoc projevila a jak probíhá jejich léčba.

Tušíte, kde jste se nakazili? Měli jste někoho nemocného ve svém okolí?

Tamara: Přemýšlela jsem o tom, ale vzhledem k tomu, že inkubační doba je 14 až 50 dní, to znamená, že jsme se mohli nakazit dlouho před vypuknutím prvních příznaků, možností je hodně. Oba využíváme MHD, nakupujeme ovoce a zeleninu v hypermarketech. Zdroj nákazy pro nás zůstane asi navždy záhadou. Já jsem hodně čistotná, pokaždé si umývám ruce, ale bohužel, nějak se to stalo. O nikom v našem okolí, kdo by měl hepatitidu, nevím.

Marek: Vůbec netuším, kde jsme se nakazili. Fakt by mě zajímalo, kdy a kde k tomu došlo, to se už ale bohužel nedozvím.

Psali jsme:
Moravu zasáhla epidemie žloutenky, Brno naočkuje bezdomovce Na jihu Moravy řádí žloutenka, jde o největší epidemii od začátku tisíciletí
 

Jaké jste měli příznaky? A kdy vás napadlo, že by to mohla být právě žloutenka?

Tamara: Zpočátku se nemoc tvářila jako horší chřipka, měli jsme horečky přes 39 stupňů Celsia, bolesti kloubů, pociťovali jsme celkovou slabost a únavu, neměli jsme chuť do jídla a chvílemi nám bylo na zvracení. Horečky po 3 dnech pominuly, zůstaly už jen teploty. Přítel si ale stěžoval na neurčitou bolest u žaludku, na takový tlak, taky na neustálou únavu a nechuť do jídla. Já jsem měla pocit plného žaludku, i když jsem moc nejedla. Po téměř týdnu jsme začali pozorovat také netypické zabarvení moče, byla hodně tmavá. A přítel i hodně světlou stolici. Když jsme se začali víc hlídat, všimla jsem si, že přítel má oči zabarvené do žluta a mě abnormálně svědila kůže. A tehdy nás napadlo, jestli to nemůže být žloutenka. Vyhledali jsme si příznaky a měli jsme jasno. Praktický lékař nám vypsal žádanku na vyšetření na infekční oddělení.

Marek: Nikdy by mě nenapadlo, že ji zrovna my chytneme.

Když vám lékaři oznámili, že jde o žloutenku, byli jste nějak odděleni, abyste nenakazili ostatní v ordinaci?

Tamara: Čekárna je kupodivu určena pro všechny, pro potenciálni žloutenky, boreliozy, infekce různého druhu. Po odběru krve jsme asi 2 hodiny čekali na výsledky. Volně jsme se pohybovali po areálu nemocnice. Nikdo nás neřešil, bylo to divné. Vždyť jsme mohli někoho nakazit.

Marek: Já jsem po odchodu od obvoďačky ještě jel domů a sbalil si věci.

Můžete popsat, co následovalo po určení diagnózy?

Tamara: Po potvrzení žloutenky nás připravili na příjem, změřili nám tlak, EKG, zeptali se nás na různé otázky týkající se našeho zdravotního stavu. Taková klasika. Hledali pro nás společný pokoj, ale bohužel bylo prý tak plno, že nás museli "ubytovat" odděleně.

Marek: Sestry jen řekly, že je to žloutenka typu A. Dali nás na pokoje a nikdo nic neřekl, byl jsem z toho v šoku. Kdybych se ráno na vizitě na nic nezeptal, doteď bych o tom nic nevěděl. Ani teď pořádně nevím, co se bude dít po karanténě.

Jak dlouho už jste v nemocnici? A tušíte, kdy vás propustí a jak dlouho bude celá léčba trvat?

Tamara: V nemocnici jsme od pondělí 15. srpna. Bylo nám řečeno, že minimálně týden je potřeba být v nemocnici, pak se odebere krev a když budou jaterní testy v rámci normy, budeme moct domů. Jinak se náš pobyt v nemocnici prodlouží. Takže všechno záleží na průběžných výsledcích jaterních testů. Co se týče léčby, ráda bych uvedla pojem "léčba" na správnou míru. Hepatitida typu A se nedá léčit. Poškozené játra se musí dát zpátky "do formy" samy. Kolik času je na to potřeba, to je asi dost individuální. Může to trvat i několik měsíců, v rámci nichž je potřeba dodržovat určitý režim - nepít alkohol, nejíst tučná a mastná jídla, čokoládu, omezit sporty. Třikrát denně tady dostáváme vitamíny na játra. Možná se ptáte, proč jsme vlastně v nemocnici, když nás tady neléčí. Jsme tady proto, abychom nemohli nakazit ostatní lidi.

Marek: Je to individuální, jeden spolubydlící tu je 7 dní a stále se mu to horší, takže tu bude prý minimálně 14 dní, i déle. Jak jsem psal, co bude po karanténě, pořádně ani nevím, ale co jsem zjistil, tak to bude několikaměsíční dieta a zákaz alkoholu a sportování na pár měsíců.

Máte v nemocnici nějaký speciální režim? Jste v karanténě, nebo se můžete pohybovat volně?

Tamara: Jsme v karanténě. Volný pohyb je zakázán. Můžeme být pouze v pokoji, nesmíme na chodbu. Jídlo dostáváme lehce dietní.

Marek: Žádné návštěvy, žádný pohyb. Nesmíme opustit pokoj. Přítelkyně leží na jiném pokoji a nemohl jsem ji poslat ani tašku s osobními věcmi, prý nic nesmí opustit pokoj.

Podle posledních zpráv počet nakažených roste. Kolik pacientů se stejnou diagnózou jste potkali? A máte takové třeba ve svých pokojích?

Tamara: Pacienti se žloutenkou můžou být na pokoji pouze s pacienty se stejným onemocněním. Kolik nás tady je celkově, netuším. Ale na pokoji jsem se dvěma ženami.

Marek: U nás na pokoji jsme se žloutenkou 3. Od pondělí, co vím, sem přišlo minimálně 6 lidí, včetně nás. U mě na pokoji je jeden bezdomovec a jeden dělník. 

Jak je na tom vaše rodina či kolegové? Neobjevil se mezi nimi někdo s podobnými příznaky, jako jste měli vy?

Tamara: Zatím ne. Druhý den pobytu v nemocnici přišla pracovnice z hygieny a dotazovala se na lidi, které jsme mohli nakazit. Nejvíc ohrožení jsou lidi, kteří s náma přišli do kontaktu 2 týdny před vypuknutím prvních příznaků. Ale po tom, co mi bylo vysvětleno, jak se ode mně mohou lidi nakazit, je málo pravděpodobné, že se tak stalo.

Marek: Zatím se to objevilo jen u mě a přítelkyně. Nikdo jiný to zatím naštěstí nemá. Šance na nakažení je dle hygieničky minimální.

Informovali jste se o tom, jestli bude nutné nějakým způsobem dezinfikovat vaše osobní věci nebo třeba váš byt?

Tamara: Na to se budu ptát při odchodu z nemocnice, pokud mi tato informace nebude poskytnuta.

Marek: Neinformovali, nikdo nám nic neřekl. Jen jsem se ptal, jestli můžou moji rodiče k nám přijít zalít kytky. To prý není problém, Stačí, když si potom umyjí ruce.

Už víte, jestli vás po propuštění čeká nějaká dieta nebo nějaké jiné omezení?

Tamara: Něco málo nám naznačili, ale vše podstatné nám prý sdělí při odchodu. Stejně tak budou domluveny intervaly, ve kterých budeme muset chodit na kontrolní odběry krve.

Marek: Čeká nás několik měsíců diety, zákaz pití alkoholu a sportování.

Díky za rozhovor.

Související

Ilustrační foto

Příští týden se mohou lidé zdarma otestovat na HIV a žloutenku

Příští týden se mohou lidé zdarma otestovat na HIV a žloutenku typu B a C během devátého ročníku celoevropské kampaně. Ve všech krajích se otevře 82 testovacích míst, a to v kamenných poradnách i na mobilních stanovištích. V tiskové zprávě o tom informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ), který akci v České republice koordinuje.

Více souvisejících

žloutenka Brno lékaři

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Polský premiér Donald Tusk na tiskové konferenci v kancléřství předsedy vlády ve Varšavě (Polsko, 14. května 2024).

Po Ficovi je v ohrožení další evropský premiér. Tuskovi vyhrožovali smrtí

Záběry z Handlové, kde došlo k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, otřásly ve středu 15. května celým světem. Premiér je nyní stabilizován po náročné operaci, avšak jeho stav zůstává nadále kritický. Tento útok zasáhl nejdůležitějšího člena slovenské vlády, což vyvolalo obavy o bezpečnost v celé Evropě, když se již objevily výhrůžky proti vládám i v jiných zemích kontinentu jen několik dní po události.

Aktualizováno před 1 hodinou

Juraj Cintula

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

před 2 hodinami

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

před 2 hodinami

David Pastrňák

Příjezd Pastrňáka se Zachou by národní tým přivítal. Chystá se telefonát

Podobně jako u Davida Kämpfa a Martina Nečase, kdy těmto hráčům volali Petr Nedvěd s Martinem Havlátem téměř hned po vypadnutí jejich týmů z play-off kanadsko-americké NHL, budou nyní tito členové realizačního týmu národního mužstva během soboty kontaktovat oba hráče Bostonu Davida Pastrňáka a Pavla Zachu za účelem jejich posílení reprezentace na domácím MS.

před 3 hodinami

Robert Fico

Ficův stav se zásadně nemění. Kaliňák ale zmínil pozitivní prognózu

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Fico, jehož po středečním výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelil atentátník, zůstává pro tuto chvíli v nemocnici v Banské Bystrici. 

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

V sobotu národní tým posílí ze zámoří Nečas. Do Prahy by mohli přijet také Pastrňák se Zachou

Během pátečního večera, kdy čeští hokejisté ještě na ledě pražské O2 Areny hráli duel s Rakouskem (4:0), přišla dlouho očekávaná zpráva o první posile z kanadsko-americké NHL. Po vypadnutí Caroliny z play-off zámořské soutěže se jí stal útočník Martin Nečas. Ten by měl dorazit do Prahy v sobotu před polednem a pak se rozhodne, zda se již dnes večer představí v zápase proti Velké Británii. Poté, co navíc z play-off NHL v noci na sobotu českého času vypadl Boston, je ve hře i příjezd Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

před 7 hodinami

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 7 hodinami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 7 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vatikán vydal normy, jak posuzovat nadpřirozené jevy

Vatikánské Dikasterium pro nauku víry vydalo nové normy pro posuzování údajných nadpřirozených jevů. Nový dokument vstoupí v platnost v neděli 19. května, informoval zpravodajský web Vatican News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy