Jakeš a Štrougal čelí trestnímu oznámení, prý zabili pět německých emigrantů

Praha - Trestnímu oznámení kvůli zabití pěti německých občanů na československých hranicích v době komunismu čelí bývalý šéf komunistů Milouš Jakeš a někdejší komunističtí premiéři Lubomír Štrougal a Peter Colotka. A spolu s nimi i dalších 64 českých a slovenských občanů.

Oznámení podala Platforma evropské paměti a svědomí německému nejvyššímu státnímu zástupci, uvedla dnes ředitelka této organizace Neela Winkelmannová. Platforma se podle ní obrátila 18. srpna s pomocí berlínské advokátní kanceláře na německého žalobce Petera Franka kvůli tomu, že v Česku vyjma čtyř spíše řadových pohraničníků nebyl nikdo za usmrcení emigrantů potrestán.

Předchozí snahy o potrestání odpovědných činitelů minulého režimu za zločiny proti lidskosti nebyly úspěšné, organizace se proto podle Winkelmannové rozhodla jít německou cestou a podala trestní oznámení pro vraždu - zabíjení z nízkých pohnutek.

Oznámení se vztahuje jen na žijící, mezi ně patří hlavně pohraničníci a jejich velitelé. Podle německé judikatury jde o nepromlčitelné trestné činy, informoval Konrad Menz z advokátní kanceláře. Podotkl, že podle výroku Spolkového soudního dvora zodpovědnost za ně nesou všichni, kdo se na nich podíleli.

Kauza se týká třeba smrti východoněmeckého uprchlíka Hartmuta Tautze, který byl před 30 lety na hranici u Bratislavy roztrhán dvěma psy pohraničníků. Jeho matka Christa Bruniesová uvedla, že byl potrestán za svoji odvahu. „Přesto myslím, že jeho smrt nebyla zbytečná, svým činem přispěl ke znovusjednocení Německa," uvedla. Za jeho smrt nebyl nikdo potrestán.

Na Tachovsku byl zastřelen Gerhard Schmidt, který se s manželkou a třemi dětmi pokusil uprchnout do Bavorska. Pohraničníci byli za jeho zabití odměněni, nikdo nebyl odsouzen.

Jednou z obětí je také Richard Schlenz, Tomu se v roce 1967 povedlo přeplavat Dunaj u Děvína. Až na rakouském břehu byl českým pohraničníkem Josefem Mlčouškem zastřelen. Mlčoušek byl brněnským krajským soudem před deseti lety odsouzen ke třem letům vězení s pětiletou podmínkou.

Kurt Hoffmeister byl zastřelen na Domažlicku pohraničníkem Andrejem Terelou, který byl nejprve odsouzen k podmíněnému trestu 14 měsíců vězení, ale před deseti lety Krajským soudem v Plzni osvobozen s tím, že jeho čin byl promlčen.

Poslední obětí v tomto případu je Johann Dick z Bavorska, který byl v roce 1986 při pátrání osmi pohraničníků po polských uprchlících střelen na německém území, odtažen na české a zemřel při převozu do nemocnice. Kvůli jeho zabití byl odsouzen pohraničník Pavel Čada k nepodmíněnému trestu tří let vězení, Vrchní soud v Praze ho ale v roce 2001 osvobodil.

Související

Miloš Jakeš Rozhovor

Jakešův projev přispěl k pádu režimu, znamenal pro něj prohru. Přiznal, že socialismus nefunguje, říká historik

Historik Pavel Žáček je přesvědčený, že legendární projev bývalého generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše z Červeného Hrádku, od něhož dnes uplynulo přesně 32 let, přispěl o čtyři měsíce později k pádu totalitního režimu. „Veřejnost se mohla naprosto bez cenzury přesvědčit, jaký aparátčík stanul v čele strany. Lidé viděli, že král je úplně nahý i bezbranný. Nebál bych se říci, že Jakešovo vystoupení bylo jeho životní politickou prohrou. Najednou přiznal, že socialismus, který budoval, a pro nějž žil, nefunguje,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Pavel Žáček o vystoupení ze 17. července 1989.
Milouš Jakeš. Komentář

Bolševické zlo vítězí. Vraždy na železné oponě justici netrápí, lidský život má cenu hodinek

KOMENTÁŘ - Spravedlnost pláče, do duší pozůstalých se zavrtal zmar a bezmoc. Naopak bolševické, odporné zlo se směje. Rozhodnutí dozorujícího státního zástupce Tomáše Jarolímka, jenž zastavil trestní stíhání komunistického expremiéra Lubomíra Štrougala a bývalého ministra vnitra Vratislava Vajnara, kteří svou nečinností měli podporovat nelidská zvěrstva na železné oponě týkající se střelby, je dalším důkazem, že česká společnost není schopná vyrovnat se s komunistickým zločinným režimem. Byť verdikt není pravomocný, je z něj možné cítit pachuť, zoufalství a prohra lidí vyznávajících svobodu. Jak je možné, že justice není ochotna potrestat pachatele sprostých vražd?

Více souvisejících

Milouš Jakeš Lubomír Štrougal Komunismus

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy